Folketingets Grønlandsudvalg besøger Grønland

I den kommende uge vil Folketingets Grønlandsudvalg, efter et kort besøg på Island, komme til Østgrønland. Her skal man se nærmere på forholdene i bygderne. Senere hen vil turen gå til landets hovedstad, hvor der er møder med Inatsisartut.
Skrevet af Peter Troelsen
08. september 2012 10:38

Første del af turen kommer til at foregå i den østlige del af landet. Udvalget lander i dag i Kulusuk og drager derfra videre til Tasiilaq. I Kulusuk skal medlemmerne af Grønlandsudvalget se nærmere på kirken og skolen og føre samtaler med relevante personer i den anledning. Senere står der Tasiilaq og Kuummiut på programmet. Udvalget vil bese anstalten og kredsretten, og den nye retskredsreform vil være på programmet.

-Disse udvalgsrejser til Grønland er enormt vigtige for især de danske politikere. Jeg tror ikke, at man fra Danmark helt kan forestille sig, de udfordringer borgerneog kommunefogederne i bygderne rundt omkring i landet står overfor, før man har set det ved selvsyn, udtaler Doris Jakobsen (Siumut), der er næstformand i Grønlandsudvalget.

Onsdag i næste uge vil turen gå til Nuuk, og her vil dagen gå med møder med rigsombudsmanden, besøg på anstalten og en snak med Råstofdirektoratet. Torsdagen er afsat til møder med Inatsisartut og naalakkersuisut, inden turen fredag afsluttes med besøg i Kangerlussuaq inden udvalget drager mod Danmark igen.

-Det er meget vigtigt, at vi holder os orienteret om forholdene i Grønland, så vi kan forholde os til de udfordringer, Grønland står overfor. Her tænker jeg i første omgang på de sjældne jordarter, landet råder over. Dem er der mange lande, der gerne vil være med til at få op af jorden. Vi skal også forholde os til den uran, der ligger i undergrunden, og så ser jeg meget frem til at få snakket den kommende retskredsreform igennem med mine grønlandske kolleger, fastslår Kim Andersen (Venstre), der er mangeårigt medlem af Grønlandsudvalget, overfor knr.gl.