Folketinget støtter historisk aftale for grønlandske forvaringsdømte

Efter flere årtiers kamp støttede et bredt flertal i Folketinget torsdag lovforslaget, der skal give grønlandske forvaringsdømte ret til at afsone i Nuuk. Et forslag fra Aleqa Hammond om at forlænge fortrydelsesretten efter flytning møder dog modstand.
Foto © : Kriminalforsorgen i Grønland
01. november 2018 08:20

Det var et enigt folketing, der torsdag under førstebehandlingen støttede det længe ventede lovforslag, der skal sikre, at grønlandske forvaringsdømte fremover kan afsone i den nye anstalt i Nuuk.

Det gælder også de grønlandske forvaringsdømte, der i dag afsoner i Herstedvester Fængsel i Danmark.

Forslaget går helt tilbage til 1990'erne og indgår også i Den Grønlandske Retsvæsenskommissions betænkning fra 2003, men fandt først i efteråret 2017 vej som lovforslag til Inatsisartut, hvor et enigt lovudvalg støttede forslaget.

Og det er en skamplet i historien mellem Grønland og Danmark, at loven har været så længe undervejs, mener både grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond (NQ) og Aaja Chemnitz Larsen (IA). Men, siger Aaja Chemnitz Larsen:

- Det er ikke kønt, men nu er den her, og det, synes jeg, er vigtigt at fokusere på.

Forslag om længere betænkningstid får kritik

Lovforslaget rummer en mulighed for, at grønlandske forvaringsdømte, der flytter fra Herstedvester Fængsel til den nye anstalt i Nuuk, kan fortryde hjemrejsen.

LÆS OGSÅ Forvaringsdømte skal kunne fortryde flytning til Nuuk

Inden for seks måneder har de mulighed for at fortryde og flytte retur til Herstedvester Fængsel. Det sker i erkendelse af, at mange grønlandske forvaringsdømte over tiden kan have mistet tilknytningen til Grønland.

Men ifølge Aleqa Hammond bør fortrydelsesretten løbe op til et år, så de dømte har oplevet et helt år i Grønland. Men det afviser Socialdemokraternes grønlandsordfører, Karin Gaardsted.

-  Jeg synes, at seks måneder er rigtig fint (…). Når man er grønlænder, kender man jo godt til, hvordan det er, siger hun til KNR.

Også Aaja Chemnitz Larsen mener, at det er meget sent i processen at komme med kritikken. Desuden ser hun ingen sagligt, stærke argumenter for at forlænge betænkningstiden.

LÆS OGSÅ Hårdere straffe til seksualkrænkere er ikke nok

- Dem, som afsoner i Herstedvester, kender jo Grønland. Også selv om det er 15 eller 20 år siden, de har boet der. De kender også den cyklus, der er i løbet af et år. Og jeg synes, at et år er meget lang tid. Derfor støtter jeg forslaget, som ligger på bordet, siger hun.

Både Aleqa Hammond og Aaja Chemnitz Larsen ønsker dog at bibeholde de særlige rettigheder for grønlandske forvaringsdømte i Herstedvester længere end de to år, som lovforslaget lægger op til.

Aleqa Hammond deltog dog ikke i behandlingen af lovforslaget. Hun har i stedet valgt at blive i Nuuk for at deltage i andenbehandlingen af lufthavnspakken i Inatsisartut.