Folk efter borgermødet i Narsarsuaq: Jeg har nok ti spørgsmål

Fredag aften løb det første Kuannersuit-borgermøde af stablen i Narsarsuaq.
- Jeg synes det er ærgeligt at Naalakkersuisut ikke deltog. Jeg synes ikke, at vi som borgere ikke er farlige. Det er ellers meget nødvendigt at have politikerne med når processen er nået så langt, siger Amos Ezekiassen. Foto © : KNR / Malik Brøns
06. februar 2021 13:29

Fredag aften blev det første af i alt fem borgermøder afholdt i Narsarsuaq om Greenland Minerals’ mineprojekt ved Kuannersuit.

Omkring 40 fra Narsarsuaq deltog til borgermødet.

KNR var med til borgermødet, og hvordan gik det så? Er borgerne tilfredse med, hvordan det gik, og fik de svar på deres bekymringer? Ikke helt, og begejstringen er til at overse.

Ulrik Plesner var en af borgerne i Narsarsuaq, der mødte op til borgermødet, og overordnet set tilfreds med, hvordan det gik.

Han er dog ikke helt tilfreds med, at hver borger var begrænset til at stille to spørgsmål.

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

 

- Jeg var lidt overrasket over, at man kun kunne stille to spørgsmål per person, men det er selvfølgelig logisk, fordi ellers ville der være to eller tre borgere, der får lov til at stille alle spørgsmålene, siger han.

LÆS OGSÅ Borgermødet i Narsarsuaq præget af bekymring om Kuannersuit

Var der noget, du gerne ville have svar på, som du ikke fik svar på?

- Ja, jeg har nok ti spørgsmål, men så må jeg jo bare sende mine spørgsmål ind (til høringsportalen, red), og så bliver de optaget, siger Ulrik Plesner.

Inga: Der var ingen dialog

Inga Gisladottir, der også bor i Narsarsuaq, er mere skeptisk over, hvordan det gik.

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

 

- Det var et oplæg fra mineselskabet og fra departementerne, og så kunne borgerne stille spørgsmål. Der var ingen dialog, og der var ingen oplæg fra borgerne. Der var ingen mulighed for os til at komme med vores meninger - vi kunne bare stille spørgsmål, siger hun.

Inga Gisladottir var en af de borgere, der luftede sin utilfredshed over, at borgermødet var begrænset af coronarestriktioner, så der kun var tilladt 35 personer i stedet for 70 personer i lokalet.

Restriktionerne betød, at flere borgere var nødt til at sidde udenfor lokalet og lytte med. Det ærgrer også Ulrik Plesner, der dog var heldig at få en plads indenfor i lokalet.

- Det er selvfølgelig ærgerligt. Vi havde håbet på, at vi kunne få lov til at være omkring 70 personer. Nu håber jeg bare, at de kommer tilbage, når restriktionerne er ophævet, siger Ulrik Plesner.

LÆS OGSÅ Stille demonstration fra Urani Naamik i Narsarsuaq

Amos: Vi er ikke farlige

Amos Ezekiassen som arbejder i lufthavnen deltog også i mødet.

Han stillede et spørgsmål til Greenland Minerals’ administrerende direktør, John Mair, som var med på en direkte internetforbindelse til mødet hele vejen fra Australien. Amos Ezekiassen var dog ikke tilfreds med direktørens svar.

- Jeg fik fortalt det jeg allerede var blevet fortalt, og det der blev forklaret til borgermødet synes jeg ikke var fyldestgørende nok, siger han.

Han kom også med en bemærkning om, at borgermødet ikke var et borgermøde uden politikerne, som altså har valgt at blive hjemme på grund af trusler.

- Jeg synes det er ærgeligt at de ikke deltog. Jeg synes ikke, at vi som borgere ikke er farlige. Det er ellers meget nødvendigt at have politikerne med når processen er nået så langt, siger Amos Ezekiassen.

I dag lørdag var det egentlig planen, at der skulle være borgermøde i Qassiarsuk, men det har Selvstyret aflyst.

Også søndagens borgermøde i Igaliku er aflyst på grund af dårligt vejr.

Det næste borgermøde bliver derfor først på mandag i Qaqortoq, og det bliver sendt live på KNR TV.

Herunder kan du se tid og sted for borgermøderne:

 

 

Foto © : Naalakkersuisut