Fokus på racisme mod oprindelige folk i Canada

Er Canada mere racistisk end USA? Det mener det kendte canadiske tidsskrift Maclean’s, med en forsidehistorie der har vakt opmærksomhed i hele Canada.
Foto © : AJ Batac/Flickr Creative Commons
27. januar 2015 10:07

Canadas oprindelige folk, Inuit, Métis og indianere er udsat for stor diskrimination. Tidsskriftet Maclean’s viser ved hjælp af statistikker, at de oprindelige folk i Canada på næsten alle områder udsættes for større diskrimination end de sorte i USA.
 
For eksempel er arbejdsløsheden 14 % blandt canadiske oprindelige folk og kun 11 % blandt USA's sorte. Procenten af mord på oprindelige folk er 6 gange så høj som på andre canadiere. Og deres forventede levealder er 10 år mindre, og også lavere end blandt de sorte amerikanere.

LÆS OGSÅ Canada: Nye afsløringer af børneeksperimenter

Tallene chokerer folk, men kom ikke bag på dem. Især indianerne og métis har længe talt om, at der historisk er begået folkedrab på dem i Canada og at de frygtelige tilstande forsætter.
 
Lige nu er der megen fokus på de mange myrdede og forsvundne kvinder blandt oprindelige folk. Der er også afsløringerne af de skrækkelige kostskoler, og de mange daglige problemer for inuit, der ikke har mad nok og flere indianer reservater, som mangler rent drikkevand. Listen over diskrimination og racisme er lang.

LÆS OGSÅ Fortsat fødemangel blandt Inuit i Nunavut

Men mange canadiere har stadig den opfattelse at oprindelige folk alle er fordrukne, voldelige og arbejdsløse.
 
Byen Winnipeg, provinsen Manitobas’ hovedstad, udnævnes af tidsskriftet til at være Canadas mest racistiske by. Winnipegs nye borgmester Bowman, som selv er métis, græd da han hørte om tidsskriftets historie. Det skaber vrede, men også vilje til at gøre noget konkret ved dette skamfulde problem.

LÆS OGSÅ Flere oprindelige folk i Canada overtager borgmesterposter