Flere oprindelige folk i Canada overtager borgmesterposter

Den nye borgmester i Wnnipeg, Canada, er et af Canadas oprindelige folk, og det er første gang i historien, at en person fra landets oprindelige befolkning bliver borgmester.
25. november 2014 09:52

Den nye borgmester er den 42-årige Brian Bowman som er Metis, er et af Canadas oprindelige folk. Det er første gang i Canadas historie, at en person fra landets oprindelige befolkning bliver borgmester. Der er indianere og inuit som sidder på borgmester poster, men hidtil er det kun sket i små nordlige byer eller bygder.

 

Overskriften på forsiden af den landsdækkende canadiske avis, National Post, kalder den nyudnævnte borgmester i Winnipeg for "den vigtigste borgmester i Canada".  

 

      Læs også Flere oprindelige folk giver magt

 

Men her handler det om en mand, der er blevet valgt til borgmester i Winnipeg, hovedstaden i provinsen Manitoba, en af Canadas prærie provinser. En by med en 660.000 indbyggere. Og samtidig den by i Canada, som har det højeste antal af oprindelige folk, cirka 76.000.  De fleste er indianere, men der er også en del Inuit, og 42.000 Metis. Metis er oprindelige folk, som er en blanding af franskmænd, skotter og indianere. Der bliver talt over et hundrede forskellige sprog i byen.

 

Læs også Canadisk møde om forsvundne kvinder

Læs også Oprindelige folk i Canada jubler

 

Ved Brian Bowmans indsættelsesceremoni som borgmester, havde han inviteret en ældre fra Ojibway indianerstammen til at fremsige en velsignelses bøn. Bagefter gav han hvert byrådsmedlem en lille pose med tobak, som er den traditionelle indianske hilsen.

 

Det er en ny stil på Winnipegs rådhus. Kan den hjælpe på relationerne mellem oprindelige og ikke oprindelige folk? Det håber Borgmester Brian Bowman, der vil blive fulgt med interesse overalt i Canada.