Oprindelige folk i Canada jubler

Den canadiske regering vil nu underskrive FNs erklæring om menneskerettigheder for oprindelige folk.
13. november 2010 13:46

Det har vagt stor glæde blandt canadiske Inuit og indianere, at den canadiske regering langt om længe, som lovet, nu vil underskrive FNs erklæring om menneskerettigheder for oprindelige folk.

Canada var blandt de lande som i sin tid var med at starte forhandlingerne ved FN om erklæringen, men en senere regering ville ikke underskrive. Nu har regeringen dog ændret mening, til dels på grund af et intenst pres fra de oprindelige folks organisationer i Canada.

- Dette er et meget positivt skridt fremad for udviklingen af relationer mellem canadiske Inuit og den canadiske regering, udtaler Mary Simon, præsident for den landsdækkende Inuit organization, Inuit Tapiriit Kanatami.

Hun siger videre, i en pressemeddelse, at det er en fantastisk bedrift for de oprindelige folk i Canada, som har arbejdet så hårdt i så mange år for at nå til denne dag.

- Vi ser frem til at arbejde med den canadiske regering for at indarbejde FNs erklæring i landets love og andet der vedrører Canadas oprindelige folk. Desuden vil vi arbejde sammen for også at implemente den på internationalt niveau til hjælp for verdens 370 millioner oprindelige folk, siger Mary Simon.

Canadas øverste indianerhøvding, Shawn Atleo, udtaler til pressen, at dette er begyndelsen til nye relationer mellem Canadas oprindelige folk og regeringen.

- Men nu begynder det egentlige arbejde med at realisere FNs erklæring til glæde for landets indianere, metis og Inuit, tilføjer Shawn Atleo.