Flertal sætter maksimalt pres på Naalakkersuisut på socialområdet

En samlet opposition og støttepartiet Demokraterne har sendt beslutningsforslag til Naalakkersuisut: Naalakkersuisut skal bede Danmark om yderligere hjælp til socialområdet, lyder det.
I løbet af de seneste tre år har der været 193 anmeldelser om seksualforbrydelser i Tasiilaq-distriktet. Arkivfoto Foto © : Larsen Jens Kragh
Skrevet af Mathies Hvid Toft
22. maj 2019 10:37

Et krystalklart budskab fra alle partierne uden for koalitionen er sendt til Inatsisartut: I et beslutningsforslag skriver Partii Naleraq, Demokraterne, IA, Samarbejdspartiet og Atassut under på, at Naalakkersuisut skal bede den danske stat om nye ressourcer til socialindsatsen overfor børn og unge herhjemme.

Overgreb i Tasiilaq

I løbet af de seneste tre år har der været 193 anmeldelser om seksualforbrydelser i Tasiilaq-distriktet.

Sidste år var der 20 anmeldelser udelukkende om overgreb på børn.

Aktuelt er der 15 igangværende sager om seksualforbrydelser mod børn i Tasiilaq-distriktet.

Børnetalsmanden melder desuden, at der er et stort mørketal på området.
I gennemsnit bliver hvert tredje barn udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.

Baggrunden er de seneste ugers massive diskussion om netop den sociale indsats over for socialt udsatte børn. En debat, der brød ud efter DR-Dokumentaren Byen hvor børn forsvinder, der satte fokus på massive udfordringer på socialområdet for børn og unge i Tasiilaq.

"Det er uansvarlig regeringsførelse"

I beslutningsforslaget skriver Hans Enoksen (Partii Naleraq), Sivert K. Heilmann (Atassut), Tillie Martinussen (Samarbejdspartiet), Randi V. Evaldsen (Demokraatit) og Mute B. Egede (Inuit Ataqatigiit) blandt andet:

Undertegnede partier synes, at det er nødvendigt, at der skal sættes ekstraordinære bevillinger til. Vi opfordrer til at hjælpe de børn, der lever under dårlige forhold, hurtigst muligt og i samarbejde med den danske regering ved at prøve at finde ekstra bevillingsmidler, skriver de i det fire sider lange beslutningsforslag.

LÆS OGSÅ Socialstyrelsen forlænger psykologers indsats i Tasiilaq

Naalakkersuisoq for Sociale Anliggende, Martha Abelsen (S), har ved flere lejligheder afvist yderligere hjælp fra Danmark på nuværende tidspunkt. Hun vil først vide mere om de konkrete problemstillinger, og planlægger derfor et besøg til Tasiilaq i slutningen af maj.

Det, mener forslagsstillerne, er en utilstrækkelig udmelding.

Sagen kort
DR har lavet dokumentaren "Byen hvor børnene forsvinder" om Tasiilaq.
Den viser, at hver tredje barn i Tasiilaq er udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.
Dokumentaren har endnu en gang fået debatten om sociale problemer i Tasiilaq og i resten af Grønland til at køre herhjemme.

- Forholdene er særdeles velkendte i Socialstyrelsen, som er et ressortområde under Selvstyret, og det er yderst misvisende at sige, at det er svært at forholde sig til, hvordan de skal hjælpe, når vi ikke har drøftet, hvorledes hjælpen skal indrettes, skriver de.

Samtidig anfører de i beslutningsforslaget, at det nuværende standpunkt fra Naalakkersuisut er uholdbart.

LÆS OGSÅ Tasiilaqs problemer findes også i resten af landet

- Det kan ikke accepteres, at landets regering ignorerer behovet for hjælp, og vurderer det som unødvendigt, når de forkaster anmodningen, og vi synes, at der er uansvarlig regeringsførelse, skriver partilederne.

Beslutningsforslaget  er fremsat i henhold til § 33 i Forretningsordenen for Inatsisartut.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Martha Abelsen (S) her til formiddag.