Flere reformer på dagsorden

Efterårssamlingen i Inatsisartut blev indledt i dag og der venter debatter om flere reformer under samlingen, der slutter den 15. november. Download hele åbningstalen.
Skrevet af Noah Mølgaard
16. september 2011 10:39

Over 3.000 har været berørt at ledighed i det første kvartal i 2011. Og netop ledigheden bliver en af de store udfordringer som Inatsisartut skal drøfte under samlingen, der blev indledt med procession her til formiddag.

Det er især ufaglærte, der bliver ramt af ledigheden. Og situationen bliver ikke bedre af, at omkring halvdelen af folkeskolens afgangselever ikke går i gang med en uddannelse. Naalakkersuisut vil derfor fortsætte investeringer på uddannelse, fastlår formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist i åbningstalen.

- Det haster mere og mere med anlæg af nye skolehjem og kollegier, samt sanering i et nærmere omfang, siger Kuupik Kleist om uddannelsernes rammer, der mener at bedre rammer for uddannelser kan motivere flere til at tage en uddannelse.

Der er også flere reformer, der vedrører, der er i arbejde, som bliver drøftet. Det er blandt andet Skatte- og Velfærdskommissionens rapport, der blandt andet anbefaler lavere beskatning af arbejdsindkomst. Transportkommissionens arbejde bliver også drøftet. Kommissionen anbefaler blandt andet lukning af Kangerlussuaq og Narsarsuaq og afskaffelse af kystpassagerertrafik.

Et af de store stridspunkter bliver formentlig også forslaget til ændring af fiskeriloven. Der bliver blandt andet foreslået nye ejerskabsmodeller. Naalakkersuisut vil blandt andet foreslå, at investorer som ellers ikke har direkte forbindelse til fiskeriet i dag skal have mulighed for at blive medejere i fiskeribranchen.

Investeringer og ændringer i samfundet bliver diskuteret igen, når finansloven for 2012, der har fået titlen ”Balancerede forandringer” bliver drøftet.