Flere bygder vil lukke

Der vil være bygder, der lukker i fremtiden, og derfor giver det mening prioritere de byer og bygder, der har potentiale. Det viser Landsplanredegørelsen. Her er hovedpointen, at det er nødvendigt med prioriteringer og det bakkes op af eksperter.
Arkivfoto: Bygd Foto © : KNR/Arkiv
14. oktober 2016 18:23

Landsplanredegørelsen, der blev trukket fra Efterårssamlingen i denne uge har været i politisk modvind på grund af dens omtale af prioritering af bygder og et udvalg, der skal se på velordnet lukning af bygder, som beboerne alligevel forlader.

Men der vil være bygder der lukker, siger Kåre Hendriksen, der er lektor ved Center for Arktisk teknologi på DTU.

- Sådan har det altid været i Grønland. Og det giver god mening, fordi hvis eksistensgrundlaget for et bosted forsvinder, så kan man vælge mellem at flytte et andet sted hen, eller ende med at skulle leve af social overførsler, siger han.

Læs også Kritikken af Landsplanredegørelsen bygger på misforståelser

Også Birger Poppel samfundsforsker på Grønlands Universitet siger, at grundlaget for at opretholde nogle bygder vil forsvinde.

- Jeg er ikke naiv og tro, at der vil være betingelser alle steder. For eksempel at ressourcer, både menneskelige, i havet og til lands, nødvendigvis vil være tilstede alle steder, siger han.

Læs også Ingen snak om tvangslukninger i høringssvar

Og der for giver det mening at lave en prioritering af investeringer i bostederne, siger Kåre Hendriksen.

- Det giver helt klart mening at investere de steder, der er et erhvervspotentiale. Og så kan man i en periode lade være at investere mindre de steder, hvor man i dag ikke tror, at der et erhvervspotentiale. Men det med erhvervspotentiale og også noget, der ændrer sig over tid, siger han.

Læs også Redegørelse afvikler ikke bygder

Også Birger Poppel mener, at der på et tidspunkt skal ske prioriteringer. 

- Det kan godt være at det bliver nødvendigt med en prioritering på et tidspunkt, men det bliver, når forudsætningerne ligger helt klart, siger han.

Læs også Politikerne tør ikke at debattere redegørelse

Begge forskere slår dog fast, at selvom det giver mening, at prioritere, så giver landsplanredegørelsen langt fra grundlag for at prioritere, hvilke byer og bygder der skal investeres i.

Blandt andet mangler en analyse af erhvervspotentialet i byer og bygder, siger Kåre Hendriksen.