Fiskerorganisationer er delte om afskaffelsen af kvotefrie områder

Naalakkersuisoqs arbejde med at afskaffe de kvotefrie områder får en blandet modtagelse blandt lokale fiskerorganisationer. Naturinstituttet ser arbejdet som et fremskridt.
- Ændringen går ud på at indføre kvoter i områderne, ikke at stoppe fiskeriet, sagde Nikkulaat Jeremiassen til Qanorooq. Foto © : KNR
Skrevet af Andreas Wille
11. marts 2019 06:50

Naalakkersuisoq for Fiskeri vil afskaffe de kvotefrie zoner i Nordgrønland, hvor der kan fiskes ukontrolleret efter hellefisk.

På Naturinstituttet ser man arbejdet som et fremskridt, fordi kvotefrie zoner gør det svært at forvalte fiskeriet bæredygtigt.

Planen får dog en blandet modtagelse hos fiskere.

Fra fangernes og fiskernes forening i Ilulissat får Naalakkersuisoq for fiskeri, Nikkulaat Jeremiassen, opbakning til afskaffelsen af de kvotefrie zoner.

LÆS OGSÅ Nyt opgør om de kvotefrie zoner kan være på vej

 - Vi er enige i de tanker, Nikkulaat Jeremiassens har gjort sig, siger medlem af IAPP og formand gennem mange år, Peter Olsen til KNR.

Foreningen for kystnære fiskere, SQAPK, er dog helt uenige i, at de kvotefrie zoner skal afskaffes:

 - Vi mener, at det er at gå tilbage til forholdene i de foregående år, siger direktør for SQAPK, Erik Lange.

Kvotefri områder er et smuthul

På Naturinstituttet er forsker Rasmus Nygaard dog overbevist om, at afskaffelsen af de kvotefrie zoner vil være et skridt i den rigtige retning:

- Hvis man har et kvotefrit område, så kan man ikke styre, hvor store fangsterne skal være. Det bliver også svært at overholde rådgivningen, hvis man har et smuthul med et kvotefrit område. Så det er en god ting, at der er overensstemmelse mellem de områder, der forvaltes, og de områder, der rådgives for, siger Rasmus Nygaard.

I KNRs Qanorooq understregede Nikkulaat Jeremiassen, at afskaffelsen af de kvotefrie zoner ikke betyder, at det er helt slut med fiskeriet i de pågældende farvande:

- Ændringen går ud på at indføre kvoter i områderne, ikke at stoppe fiskeriet, sagde Nikkulaat Jeremiassen til Qanorooq.

De kvotefrie zoner blev indført i 2014 af et flertal i Inatsisartut. Zonerne ligger i de tre forvaltningsområder Upernavik, Uummannaq og Diskobugten.