Fiskeri og sprog var afgørende for vælgerne

Råstoffer og mineraler var ellers det helt store valgtema i det landsdækkende tv valgkamp, men for vælgerne i Ilulissat var sproget og følgerne af fiskeriloven afgørende for, hvor de sat deres kryds.
Skrevet af Oline I. Olsen
12. marts 2013 16:51

-Jeg har stemt på et parti som prioriterer den grønlandske kultur og det grønlandske sprog, siger Kirsten Sandgreen

-Det grønlandske sprog skal være det vigtigste og det prioriterede sprog, også så skal vi fremme den grønlandske kultur, siger Kirsten Sandgreen fra Ilulissat, der har stemt på Partii Inuit, og hun er ikke den eneste vælger, som prioriterer sproget.

-Det skal være hovedsproget i virksomhederne, og skal læres af folk der kommer til landet, siger Nuno Rosbach, der ligeledes har stemt Partii Inuit.

Men også fiskeriloven har en afgørende betydning for en vælger. Niels Poulsen er utilfreds med kvotesystemet.

-Det er et stramt kvotesystem, med færre kvoter, og det har en konsekvens, hvor der bliver gjort forskel på fiskerne, for mange er begyndt at eje fisk, som de end ikke har fået i land endnu, i form af kvotesystemet. Det er meget imod den grønlandske kultur, siger Niels Poulsen, der mener de sidste 4 års fiskeripolitik bør ændres. Det er ikke kun fiskerne der er utilfredse med fiskeriet, men også konerne eller de store børn har en mening om emnet.

-Jeg har sat mit kryds ud fra emner som uddannelse og fiskeri, fordi min familie lever af fiskeri, siger Jensigne Lindenhann og forklarer, at hun har stemt på et parti, der vil indføre eksamener, der foregår på det grønlandske sprog og et parti, der vil arbejde for flere kvoter på fisk.

Selvom om råstoffer, mineraler og olie har været det helt store valgtema på KNRs landsdækkende tv debatter, så har det ikke været det afgørende tema hos vælgerne i Ilulissat. Vera Larsen har stemt på Siumut for deres valgkampagne vedrørende uddannelser, og partiet politik om at indføre royalties har ikke været afgørende.

-Jeg har ikke fyldt så meget med i den del af debatten, jeg har kun fokuseret på deres uddannelsespolitik, forklarer Vera Larsen.

Og vi mødte faktisk også vælgere som har stemt på de Inuit Ataqatigiit eller Demokraterne, der har siddet som Naalakkersuisut og som tror på den førte politik, men ingen af dem har ønsket at blive interviewet.