Fiskere: Udsæt kvotereform

Fisker- og Fangerorganisationen KNAPK kræver nu, at Naalakkersuisut udsætter den planlagte kvotereform af det kystnære fiskeri efter hellefisk i Nordgrønland fra den 1. juli i år til den 1. januar 2014. Kravet omfatter forvaltningsområderne Ilulissat, Uummannaq og Upernavik.
Foto © : Flemming Bisgaard/KNR
Skrevet af Oline I. Olsen
22. maj 2012 06:49

Ifølge KNAPK er der lokalt stor utilfredshed med de nye kvotetildelinger.

Specielt er der stor utilfredshed med kvoteomlægningerne for jollefiskerne, som ikke længere skal fiske på individuelle kvoter, men i stedet skal gennemføre et konkurrencebaseret fælles kvotesystem, hvor først til mølle-princippet gør sig gældende.

Fisker- og fangorganisatonen mener, at jollefiskerne stilles meget ringere i forhold til fiskere med kuttere eller trawlere på over seks meter, der kan opnå individuelle kvoter beregnet på de seneste tre års faktisk fangstresultater.

KNAPK frygter, at kvotereformen vil betyde et farvel til mange af de nuværende fiskere ved at tildele dem for små kvoter og samtidig åbne dørerne for udefra kommende fiskere, der ikke deltager i det kystnære fiskeri i dag. Derfor ønsker organisationen hele kvotespørgsmålet taget op igen til politiske drøftelser med Naalakkersuisut.