Finansloven har et hul på 20 millioner kroner

Mere byggeri i hele landet, et multislagteri i Narsaq, og flere midler til undersøgelser af de kystnære fiskeriresourcer. Det er noget af det, Naalakkersuisut efter forhandlinger med partierne har tilføjet i sine forud for 2. behandlingen af næste års finanslov. Tilbage står et minus på 20 millioner kroner.
Skrevet af Karsten Sommer
03. november 2011 08:26

Ændringerne bygger på de forhandlinger Medlem af Naalakkersuisut for Finanser Maliina Abelsen har haft med de politiske partier. Og en række af partiernes ønsker er kommet med i det ny finanslovsforslag.

- Eksempelvis var der bred enighed om flere midler til byggeri og at Narsaq skal have et nyt slagteri, siger Maliina Abelsen.

Tilbage er så kunststykket med at få Finansloven til at balancere. Det er endnu ikke lykkedes fuldt ud, fortæller Maliina Abelsen.

Derfor er det nødvendigt at finde nye besparelser eller indtægter for i alt 28 mio. kr. Her stiller Naalakkersuisut forslag om at hæve lotteri- og spilleafgiften fra 15 % til 30 %, det vil give 8 mio. kr. mere i Landskassen. Tilbage er et hul på 20 mio. kr. som skal findes inden 3. behandlingen.

Naalakkersuisut afviser på forhånd Siumuts forslag om at pålægge selskaber med efterforskningslicenser en afgift på 10 % af deres efterforskningsudgifter. En sådan afgift vil virke direkte skadelig for selskabernes lyst til at investere i Grønland, mener Naalakkersuisut, som derfor efterlyser andre forslag, der kan skabe balance på Finansloven for 2012.