Finanslov for næste år vedtaget

Inatsisartut har netop stemt finansloven for 2020 igennem. 13 stemte for, og 10 stemte imod.
Torsdag eftermiddag blev finansloven for 2020 vedtaget i Inatsisartut. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Thomas Munk Veirum
21. november 2019 18:32

Opdateret fredag 22. november 2019, klokken 06.30 med kritik af finansloven.

Torsdag eftermiddag blev finansloven for 2020 vedtaget i Inatsisartut.

Vedtagelsen var ventet efter, at koalitionspartierne Siumut og Nunatta Qitornai præsenterede en finanslovsaftale sammen med støttepartiet Demokraterne.

Og det var koalitionspartierne og Demokraterne, der stemte finansloven igennem ved 17.30-tiden efter en timelang debat i Inatsisartut.

Finanslov ramt af kritik

Den endelige finanslov budgetterer med et overskud i 2020 på 49,6 millioner kroner. Og over de næste fire år er loven i balance med lille overskud på 0,3 millioner kroner.

Siden præsentationen af finanslovsaftalen mandag morgen har finanslovsaftalen mødt stor kritik og førte blandt andet til demonstrationer i flere byer onsdag eftermiddag.

LÆS OGSÅ Højere afgifter lukker hul i finansloven

Årsagen til demonstrationerne var blandt andet, at finanslovsaftalen bygger på forhøjelser af en række afgifter på slik, sukker, alkohol og cigaretter.

Afgiftspakken har været én af årsagerne til, at oppositionspartierne ikke ville stemme for den samlede finanslov torsdag eftermiddag.

Opposition ønskede udsættelse

Onsdag opfordrede både Partii Naleraq og Inuit Ataqatigiit til at udskyde vedtagelsen af finansloven, så man kunne se, om man kunne forhandle en ny aftale.

Det afviste naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq, dog blankt. Qujaukitsoq konstaterede, at der var flertal for finanslovsaftalen, og at den dermed kunne vedtages.

LÆS OGSÅ Demonstration mod nye afgifter: Nok er nok!

De fire oppositionspartier Inuit Ataqatigiit, Atassut, Partii Naleraq og Samarbejdspartiet meldte allerede ud fredag i sidste uge, at de forlod finanslovsforhandlingerne.

Begrundelsen var på daværende tidspunkt, at Naalakkersuisut ikke lyttede nok til oppositionens politiske ønsker.