VIDEO Finansiering forlænger debat om landingsbaner

Den ambitiøse plan om udvidelser af diverse lufthavne blev debatteret højt og længe under torsdagens samling i Inatsisartut.

Naalakkersuisut har lagt planer for, at landingsbanerne i Nuuk og Ilulissat forlænges, mens der skal etableres lufthavne i Ittoqqortoormiit, Qaqortoq og Tasiilaq over de næste seks år. Den samlede regning anslås til at lande på op mod to milliarder kroner, hvor en del af beløbet skal betales via lån fra udlandet.

Koalitionen står sammen om forslaget, mens oppositionen både opponerede mod finansieringen og banelængderne under den fem timer lange debat i Inatsisartut.

- Ja, borgerne må være med til at betale. Sådan må det selvfølgelig være. Men det er jo selvfølgelig også for borgerne, vi vil finde løsninger for lufttrafikken, som vi vil gøre mere fleksibel og koordineret.

Læs også Landingsbaner med fragtproblemer

- Derfor mener vi, at pakken må betragtes samlet, hvis vi skal se på samfundets samlede behov, fastslår naalakkersuisoq for byggeri og infrastruktur, Knud Kristiansen, over for KNR.

 

Låst af lån

Han henviser samtidig til, at den lave rente giver gode lånemuligheder i øjeblikket. Men den køber man ikke i Partii Naleraq.

- Vi skal huske, at vi kan optage lån op til 75 procent af landskassens omsætning. Og vi har truffet en beslutning om at bruge op mod en milliard kroner til havneanlæg og andet.

Læs også Få tal i finanslovsdebatten

- Hvis vi skal optage op til flere milliardlån, vil vi binde os, hvor vi ikke vil kunne optage yderligere lån i mange år fremover, siger Per Rosing Petersen.

I Naalakkersuisut er man åben over for alternativer til at skulle optage lån i udlandet, men det afgørende er, at lufthavnsplanerne bliver til noget, fastslår Knud Kristiansen.

Læs også Naalakkersuisut vil udvikle det samlede lufttrafiksystem

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt