Filmfestival i Nuuk starter onsdag – med uran- og stjernestøv 

For femte år i træk ruller Nuuk International Film Festival filmlærredet ud og indbyder til en fire dage lang festival.
Billedet er fra filmen Tuullik af Berda Larsen, som har verdenspremiere på festivalen. Nuuk International Film Festival slutter lørdag aften den 18. september, hvor festivalens jurypriser vil blive uddelt. Foto: Jens Christian Lyberth Lennert
14. september 2021 11:16

Fra i morgen kan man opleve Nuuk International Film Festival (NIFF). 

Årets festival fokuserer på film, hvor det er oprindelige folk, som står foran og bag kameraet. Det fortæller festivalens branchekoordinator, Emile Hertling Péronard, der er stolt over årets program:

- Vi har et virkelig stærkt program med film fra hele verden, hvoraf mange af dem er lavet af oprindelige folk. Samtidig vil man kunne opleve en masse diskusioner og paneldebatter.

Med på programmet er flere grønlandske film. Blandet andet kan man opleve verdenspremieren på Berda Larsens kortfilm ’Tuullik’, og Paninnguaq Lind Jensen og David Heilmann Ottosens dokumentarfilm ’White Paper’, der handler om sydgrønlændernes holdning til, hvorvidt der skal udvindes uran fra Kuannersuit. 

- Festivalen er et samligssted for den grønlandske filmbranche, så det er en god anledning til at komme ind og tage pulse på det grønlandske filmmiljø, der virkelig er inde i en spirerende og interssant tid, siger Emile Hertling Péronard.

Besøg fra Hollywood 

Fredag bliver der kastet stjernestøv over festivalen, når stjerneskuespillerne Nikolaj Coster Waldau og islandske Baltasar Kormákur deltager i en paneldebat i Katuaq.

LÆS OGSÅ Nuuk International Film Festival starter på onsdag

De to skuespillere står bag den kommende Netflix-film ”Against the Ice”, som foregår i Grønland og bygger på den virkelige historie om Ejner Mikkelsen og Iver Iversen, der kæmper for deres liv i Nordøstgrønland.

Priser bliver uddelt på lørdag

Festivalen byder også på film fra New Zealand og Canada, og så vil der blive holdt en workshop med prisvindende tyske og franske filmskabere. 

- Festivalen er en super mulighed for at se nogle af den type film, som ikke bliver vist i biografen. Vi viser film, som er skabt fra oprindelige folk fra andre steder i verden, hvor vi kan opleve en stor samhøringhed. Vi oplever noget af os selv i de film, vi ser, siger Emile Hertling Péronard.

Nuuk International Film Festival slutter lørdag aften den 18. september, hvor festivalens jurypriser vil blive uddelt.

Du kan se festivalens program her.