Aftale: Film på grønlandsk og færøsk kan søge penge i Danmark

Grønlandsk- og færøsksproget film kan modtage penge fra den danske filmpulje, så længe hovedproducenten er dansk.
I foråret udkom filmen "Ivalu", som instruktørerne Pipaluk Kreutzmann Jørgensen og Anders Walter står bag. Foto © : Ivalu
16. november 2023 10:50

Der bliver nu bedre mulighed for at lave flere film, produceret i Danmark, hvor sproget i filmen foregår på grønlandsk og færøsk.

Det sker med en ny filmaftalte for de næste fire år, som et flertal i Folketinget har vedtaget.

Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse. 

Hidtil har grønlandsk- og færøsksproget film været under kategorien "udenlandske fim", som Dansk Film Institut kun støtter 1-2 film af om året.

Den regel falder nu, så Dansk Film Institut kan give støtte til et ubegrænset antal film på grønlandsk og færøsk, så længe hovedproducenten er dansk.

Det sidste er nødvendigt, da den danske filmlov ikke gælder for Grønland og Færøerne.

Den danske kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) siger i pressemeddelelsen:

- Det kan få det spirende filmmiljø i Grønland og Færøerne til at gro til gavn for hele Rigsfællesskabet. Der er stærke historier at fortælle og ikke mindst blive klogere på.

Også de fire nordatlantiske medlemmer i Folketinget roser den nye aftale, ligesom formand for Film.gl, Klaus Georg Hansen, glæder sig over den nye mulighed. 

Det siger han til Sermitsiaq.AG.

- Det er vi selvfølgelig rigtig tilfredse med. Det er jo en proces, der er stået på i lang tid. Konkret betyder det, at vi på lige fod med dansksprogede filmproduktioner nu kan søge midler, fortæller Klaus Georg Hansen til mediet.