Grønlandsk film nomineret til en Robert: Det er en stor anerkendelse

Dokumentarfilmen Siunissaq handler som livet, fortalt gennem børn og unges håb og drømme, fortæller instruktør Ivalo Frank.
- Det er også en film, hvor jeg forsøgte at fejre, hvad menneskearten er for en ting, inden den muligvis forsvinder. Foto © : Ivalo Frank
18. januar 2023 15:22

Den grønlandske dokumentarfilm Siunissaq (Dansk titel: Det sidste menneske) er blevet nomineret til en Robert - En prestigefyldt film- og tv pris i Danmark.

Instruktør bag filmen, Ivalo Frank, er meget beæret over nomineringen.

- Det er helt vildt dejligt. Jeg er superglad for det. Det var ret uventet.

- Jeg kendte faktisk ikke Robert-prisen særlig godt, så da jeg blev nomineret, måtte jeg læse op på, hvad det egentlig er for en pris. Men det er jo en stor pris og en stor anerkendelse, siger Ivalo Frank til KNR.

LÆS OGSÅ Filmstøtte til dokumentar: Unge fra Kangaatsiaq fortæller i fremtidsgyser

Dokumentaren handler om livet generelt. Ivalo Frank interviewede en gruppe børn og unge omkring, hvad det var vigtig for dem i livet.

Svarene kunne variere fra venskab, til kærlighed, fremtidsdrømme til markante oplevelser, som ens forældres skilsmisse.

- Med udgangspunkt i de her forskellige svar, gik jeg ind og snakkede mere om, hvad liv er for unge mennesker, siger Ivalo Frank.

En uddøende art

I filmen fortæller omkring 10 unge mennesker om deres drømme.

- De fortæller om deres håb og drømme, og hvad de gerne vil med deres liv, og hvordan de ser på verden. Det var faktisk meget rørende at tale med dem, og jeg synes, det mindede mig om, hvad der er mest vigtigst i livet, siger Ivalo Frank.

Foruden fokusset på livets kerne, har dokumentaren også en anden vinkel; isen smelter og menneskeheden er muligvis ved at uddø.

- Det er også en film, hvor jeg forsøgte at fejre, hvad menneskearten er for en ting, inden den muligvis forsvinder.

- Og samtidig forsøger jeg også at have en beskrivelse af liv generelt med, så der er også mange portrætter af dyreliv og planteliv, hvor det minder os om, at vi er en del af noget større, siger Ivalo Frank.

Livet forsætter

Ivalo Frank fik idéen til dokumentaren i 2018, og modtog de første støttekroner i 2019. Hun gik i gang med at filme i efteråret 2019.

Filmen blev færdig i 2021.

LÆS OGSÅ Ivalo Frank på Chp:Dox

Ivalo Frank besøgte Grønland ad to omgange for at lave interviews, og derfor nåede tingene også at ændre sig for interview personerne, fordi de blev ældre.

- Der er sket nogle forskellige udviklinger i deres liv. Nogle er holdt op med at være venner, og nogle har fået et andet syn på kærligheden, og så videre, så der er også en udvikling i filmen, siger hun.

Dokumentaren er primært filmet i Vestgrønland omkring Ilulissat og Kangaatsiaq. Dele af den er også filmet i Sydgrønland.

Robert prisen bliver uddelt 4. februar, og selvom Ivalo Frank ikke er i Danmark på det tidspunkt, er hun stadig meget glad for at være blevet nomineret.

- For mig er det nok ikke så meget det at vinde - det ville selvfølgelig være rigtig dejligt - men nomineringen gør, at jeg har større muligheder for at kunne lave endnu en film.

- Det er jo rimelig svært at overleve som filmskaber nogle gange, så det er vigtigt at få de her anerkendelser, siger Ivalo Frank.