Filmstøtte til dokumentar: Unge fra Kangaatsiaq fortæller i fremtidsgyser

Fremtiden og håbet sætter tanker i gang hos børn og unge fra Kangaatsiaq i kommende grønlandsk dokumentar.
Jensine Eipe Frederiksen Rebekka Hendriksen fra Kangaatsiaq Atuarfia er blandt de unge, der fortæller om deres håb og fremtid i filmen. Foto © : Produktionstill fra Siunissaq - The Last Human af cinematograf Ulannaq Ingemann (
26. februar 2020 15:19

Børn og unge fra Kangaatsiaq, Minik Rosing og hans fund i Isua og en mulig udryddelse af mennesket.

Det er udgangspunktet for den poetiske fremtidsgyser 'Siunissaq - The Last Human'. En kommende grønlandsk dokumentarfilm, der er en af tre film fra Grønland og Færøerne, der har fået støtte gennem filmpuljen Norddok.

Instruktøren Ivalo Frank er meget glad og lidt nervøs for det pres, som støttekroner unægteligt lægger på et projekt.

- Der følger et ansvar med, når man får støtte til at lave en film. Jeg er meget beæret over at få del i puljen. Det er jo en pulje, der arbejder for mere forståelse mellem Færøerne, Grønland og Danmark, og det, synes jeg, er meget vigtigt, siger hun.

Hvordan er det gået?

I 2018 blev der trykket hænder og afsat penge på finansloven til at øge viden om Grønland og Færøerne.

Fem forskellige initiativer fik tilsammen 25 millioner kroner.
Er pengene brugt, og hvad er de gået til? 

I en lille samling artikler forsøger KNR at få en status på de 25 millioner.

Norddok-puljen fra Det Danske Filminstitut var på 10 millioner kroner, der blandt andet kom fra den danske finanslov for 2019.

Puljen er en del af en samlet pulje på 25 millioner, der blev afsat til fem initiativer, der skal øge viden om Grønland og Færøerne.

Unge fra Kangaatsiaq fortæller om fremtiden

Og det er også et af formålene med ‘Siunissaq - The Last Human’, der er filmet i både Ilulissat, Qeqertarsuaq, Aasiaat og Kangaatsiaq. Filmen skal netop vise dele af Grønland, som normalt er udenfor mediernes søgelys, siger Ivalo Frank.

Foto © : Ivalo Frank
Filminstruktøren Ivalo Frank har samlet set modtaget 2,9 millioner kroner fra Norddok-puljen til filmen 'Siunissaq - The Last Human'.Foto: Ivalo Frank

Gennem børn og unge fra blandt andet Kangaatsiaq griber filmen fat i eksistentielle spørgsmål omkring vores tid, verdensordenen og liv og død.

LÆS OGSÅ Million til undervisning om Grønland går tabt

Siunissaq - The Last Human

Filmen er fremtidsgyser, der veksler mellem dokumentar og fiktion. En hybridfilm, kalder instruktør Ivalo Frank filmen.

Filmen har modtaget udviklingsstøtte og produktionsstøtte fra Norddok-puljen. I den indledende fase har filmen også været støttet af NAPA, Selvstyrets kultumidler og Kunststyrelsen i Danmark.

I januar modtog filmen prisen North Pitch Award til Tromsø International Film Festival, der bliver givet for den mest innovative filmidé. Og det altid godt for opmærksomheden at få en award.

- Det er en rigtig god blåstempling til promovere filmen. Og vi vil jo gerne fortælle en historie om unge grønlændere og for at lykkes med det, så er det godt, at der bliver talt godt om filmen, og indflydelsesrige personer sig god for den, siger instruktør Ivalo Frank. 

- De lever i et kernepunkt i fortællingen om menneskets mulige udryddelse og livets opståen. Derfor synes jeg, at det er super vigtigt, at høre hvad de tænker om situationen og om liv og død, når de har det i deres baghave. Man går tit henover hovedet på grønlændere, og det vil jeg gøre noget ved.

- Jeg taler med dem om deres drømme og ønsker og håb, og hvad der foregår i deres univers. Hvordan de ser livet lige nu, og hvad de håber på for fremtiden, siger Ivalo Frank.

Forventet færdig i 2021

Den mulige udryddelse og livets opståen, som Ivalo Frank omtaler, henviser blandt andet til klimaforandringerne, der er ved at tage livet af isen og til fundet af spor efter det tidligste liv på jorden. Her møder vi også professor Minik Rosing, der i filmen fortæller om sine fund i Isua-fjeldene.

LÆS OGSÅ Kæmpe interesse for rejsepulje til Grønland og Færøerne

Ivalo Frank har en ambition om, at filmen både skal vises i tv og på det store lærred. Hun håber på at have den færdig i første halvdel af 2021.

Udover ‘Siunissaq - The Last Human’ fik også to færøske film ‘Heartist’ og ‘Pigen og Sølvdrengen’ støtte fra Norddok-puljen til at blive produceret færdige.

I midten af 2019 fik seks projekter, tre fra Grønland og tre fra Færøerne udviklingsstøtte. I slutningen af året blev de seks projekter altså til de tre, der i slutningen af 2019 fik produktionsstøtte.

De tre film har hver modtaget lidt over 2,4 millioner kroner til at blive færdige.

Foto © : KNR / Anton Gundersen Lihn