Fangere efterlader hele moskus

Fangere i forvaltningsområdet ved Upernavik har dræbt flere moskusokser, end de havde licens til, og efterladt flere store dyr ganske uberørt.
Moskusokse fundet på på halvøen Sigguk. Foto © : Nanoq.gl
16. september 2015 17:21

Det er en alvorlig sag, og denne adfærd kan på ingen måde accepteres.

Sådan lyder det fra naalakkersuisoq for fangst, efter at jagtbetjenten i Upernavik har fundet adskillige efterladte moskusokser på halvøen Sigguk.

Det var et sørgeligt syn, der mødte jagtbetjenten, fortæller afdelingschef i departementet for fangst, Nuka Møller Lund.

- Der var skudt en del moskusokser, og dem, der bare var efterladt, var der slet ikke pillet ved. Det vil sige, at man har efterladt alt kødet og hele moskusokser i terrænet, siger Nuka Møller Lund til KNR.

Strafbart at efterlade kødet

Det er naturligvis i strid med god moral og etik at efterlade kødet, men det er faktisk også strafbart.

- Det er jo sådan, at når man fanger et dyr, uanset om det er en moskusokse eller et rensdyr, så skal man altid tage alt kødet med hjem.

Læs også Hvidhvaler flænset for mattak - resten efterladt til at rådne op

Nuka Møller Lund forklarer, at man har en stærk mistanke til, hvem gerningsmændene er, og gør det klart, at sagen nu bliver overdraget til politiet, som tager sagen videre.

Foruden det efterladte kød har gerningsmændene også skudt flere moskus end de havde licens til i et område, hvor der er hård rift om jagtlicenserne, som faktisk tildeles efter lodtrækning.

Blodrus og uvidenhed

Hvad der får fangerne til blot at nedskyde dyrene og efterlade dem til forrådnelse i naturen, kan Nuka Møller Lund kun gisne om.

- Man kan gætte på måske manglende viden, eller også bliver man måske grebet af jagten i øjeblikket og skyder flere dyr, end man skal bruge. Eller også uvidenhed om hvilke dyr man skal skyde for at få det kød, man ønsker.

Læs også Få fangere overfanger moskusokser