Få fangere overfanger moskusokser

Det ligger i blodet på mange fangere, at de hver sommer og vinter kan tage på moskusjagt. Men grænsen for moskusfangsten er næsten overskredet. Det siger flere fangere til KNR.
Moskusokser Foto © : Jens Christian Knudsen/KNR
22. juli 2015 05:26

To fangere og en arrangør af trofæjagt med godt kendskab til jagtområderne nær Kangerlussuaq, mærker tydeligt, at der er færre og færre af de store arktiske geder.

Ifølge formand for fisker og fangerforeningen KAPP i Kangaamiut, Efraim Olsen, sker der overfangst af de store dyr, og det betyder at moskusen trækker længere ind i landet.

- Det er alment kendt, at der er nogle enkelte personer, som fanger rigtigt mange moskus.

- Vi har bedt politikerne om at gøre noget ved det. Fiskere og fangerne fra Kangaamiut kan ikke lide, at der er få mennesker, som fanger så mange dyr, siger Efraim Olsen.

Han fortæller også, at motorstøjen fra de terrængående ATV'er gør dyrene lettere skræmte og larmen sender dyrene længere ind i oplandet.

Det påvirker også fangerne, som hvert år prøver, at nå de store dyr. Men det bliver sværere år for år.

Læs også Moskusjagt ved Kangerlussuaq kan blive ulovligt

Læs også Jagtbetjent: Motorstøj skræmmer moskus længere væk

Tilbage i 1996 begyndte Frans Petersen fra Maniitsoq at jage moskusokser i vintersæsoner, syd for Kangerlussuaq. Og i to årtier har han været vidne til bestandens voldsomme forandring.

- Hvert år er dette område benyttet som jagtområde, det kan godt være derfor. Og måske er fangsterne øget, siger Frans Petersen.

 

Få valgmuligheder på hylderne

Malene Ingemann fra Inuit Outfitting, som arrangerer trofæjagt på moskusokser ved Kangerlussuaq, bemærker også store ændringer i bestanden. Hun fortæller, at få fangere belaster flokkene.

- Der har ikke været valgmuligheder på de forskellige hylder kan man sige. Det er synd, og det tyder på, at det ikke er en bæredygtig måde som naturen forvaltes på. Selvom der har været et års pause, så kan man ikke mærke det i dag, siger Malene Ingemann.  

Læs også Turister skuffes af ATV’er

Ingemann kan sagtens genkende fangernes oplevelse af, at det er de få, som ødelægger det for de mange.

- Det er ikke utrolig mange folk, der jager moskusokser, men det er nogle få personer, der jager utrolig mange moskusokser per person. Hvis man vitterligt skulle ændre på situationen, så tror jeg, at man bliver nødt til at gå ind og justere på, hvor mange man må skyde. Og eventuelt lave en kvote per person, fortalte Malene Ingemann fra Inuit Outfitting.