Hvidhvaler flænset for mattak - resten efterladt til at rådne op

For nylig blev ni døde hvidhvaler fundet, nær Upernavik bygden Kullorsuaq. De var blevet fanget, fået mattakken flænset af mens resten af hvalerne blev efterladt til, at rådne op. Det makabre fund skaber bekymring i bygden.
Skrevet af Ivik Kristiansen
02. november 2013 16:14

Det vakte harme da ni døde narhvaler blev fundet nær, Kullorsuaq. Dyrende var stort set hele, og kun hvalernes mattak var skåret af, mens resten af dyrene var efterladt til, at rådne op.

Det har fået lokale fangere til at reagere.

- Det er selvfølgelig ikke sjovt, at der er nogen der har gjort det her. Vi lever stadig af kødet, så hvis de havde valgt, at tage resten af dyrene til Kullorsuaq, ville det ellers være det bedste, siger Lars Jensen.

Men også den landsdækkende fangerorganisation hører til blandt de stødte.

De raser over, at hvalerne tilsyneladende er dræbt for dets mattak alene.

- Set ud fra, at have jagt som erhverv er det en meget grim opførsel. Det er ikke til, at holde ud. siger hovedbestyrelsesmedlem i KNAPK, Lars Heilmann.

Sagen har også fået Naalakkersuisoq for fangst, Karl Lyberth, op ad stolen, og han sagde følgende til Qanorooq.

- Nå for eksempel naalakkersuisoq træder offentligt frem så påstår vi, at vi udnytter landets ressourcer på et bæredygtig grundlag. Derfor er det utroligt kedeligt, at vi har fangere i blandt os, der ikke har taget bæredygtighedsprincippet til sig, sagde Karl Lyberth til Qanorooq igår.

Tilbage står indbyggeren i Kullorsuaq, og frygter, at hændelsen i værste tilfælde kan betyde, at der er nogen der mangler mad i vinteren.

- Det er meget tankevækkende. Dyreværnsorganisationerne sætter store grænser for os i forvejen, og vi lever stadig af dyrene. Hvis der er en, fem eller ti hvaler, der går til spilde, så bliver det dyrt for os, Lars Jensen, fra Kullorsuaq.

Personerne som har fanget hvidhvalerne er blevet identificeret af politiet, og de kan få bøder, og endda få frataget deres jagttegn, blev der sagt i Qanorooq i går. Det er ikke oplyst hvor mange de er.