Fangere bekymret for Nordvandet

Fangerne i og omkring Qaanaaq er hårdt ramt af klimaforandringerne. Og derfor er de bekymrede for fremtiden i området omkring Nordvandet mellem Qaanaaq og Ellesmere Island.
Rasmus Avike fra Qaanaaq fortalte om sine bekymringer for fremtidens fangst i Nordvandet på et møde i Nuuk, mandag aften.
16. november 2016 05:54

Fangstdyrene har i løbet af de sidste 24 år ændret deres bevægelser i det område, der kaldes Nordvandet, og derfor er der også brug for ændringer af forvaltningen af fangstdyrene, for at opretholde fangsten i området, siger Rasmus Avike, der er fanger i Qaanaaq. 

- Ændringerne i løbet af de seneste 24 år har været hårde og anstrengende for fangerne, siger han.

Klimaændringerne tager ikke hensyn til forvaltningen af fangstdyrene, siger Rasmus Avike. Især ændringen af fuglenes ankomst til Qaanaaq-området kan mærkes af fangerne. De fleste fugle ankommer i juni måned, men der lukker fangsttiderne, og allerede i august flyver fuglen så fra Qaanaaq igen, fortæller han.

Læs også Canadiske og grønlandske inuitter vil selv styre Pikialasorsuaq

- Forvaltningen er ikke ændret i de sidste 24 år og er ikke tilpasset til de nye forhold, siger han.

Rasmus Avike bakkes op af formanden for Fisker og Fangerforeningen i Qaanaaq, Mads Ole Kristiansen.

I en pressemeddelse, skriver han, at begrænsningen af fangstdyrene i Qaanaaq området burde afskaffes.

Læs også ICC's Pikialasorsuaq-kommission godt i gang

Hos Rasmus Avike vækker ændringerne bekymring, ikke bare for den nuværende fangst, men også for de kommende generationer. Han ønsker, at de forskellige myndigheder, lande og fangere taler sammen og kommer med en passende løsning for problemet.

- Jeg synes, at det er meget bekymrende for de kommende generationer, siger han.

Læs også WWF sætter fokus på Nordvandet

Rasmus Avike fremlagde fangernes situationen omkring Qaanaaq ved et arrangement i Nuuk om åbentvandsområdet Nordvandet lavet af verdensnaturfonden WWF.