Fagforening: Socialrådgiverne er stressede

Ny undersøgelse viser, at socialrådgiverne ofte føler sig stressede.
Dina Olsen er formand for AK. Foto © : Atorfillit Kattuffiat / Dina Olsen
23. januar 2023 10:59

70 procent af socialrådgiverne har oplevet stress indenfor de sidste to uger.

En tredjedel oplever det ofte. 

Det er konklusionen på en undersøgelse, hvor fagforeningen Atorfillit Kattuffiat har sendt spørgeskemaer rundt til de medlemmer, der arbejder indenfor socialforvaltning. Det skriver fagforeningen i en pressemeddelelse. 

Sagsbehandlere, rådgivere indenfor socialt arbejde og socialrådgivere har deltaget i undersøgelsen, meddeler Atorfillit Kattuffiat (AK).

Tallene stemmer overens med en undersøgelse, som fagforeningen foretog i 2020. Her oplevede cirka hvert tredje AK-medlem stress gennem en længere periode. Årsagen til stress var primært arbejdet, i det 80 procent angav arbejdet som kilde til deres stress.

LÆS OGSÅ Kun hver tredje socialrådgiver er uddannet til jobbet

- En af de primære stressfaktorer er, at vores medlemmer oplever, at de er for få til for mange opgaver. Manglende medindflydelse og beslutninger, der bliver taget hen over hovedet på en, er også faktorer, der giver stress, siger Dina Olsen, der er formand for AK, til KNR.

Spørgeskemaundersøgelse: 

49 har besvaret undersøgelsen.

Atorfillit Kattuffiat sendte den ud til 80 medlemmer. 

70 procent af de 49 respondenter, altså 34 socialarbejdere,  har oplevet stress i løbet af de sidste14 arbejdsdage. 

Chikane på jobbet

Cirka hver femte socialrådgiver har oplevet chikane på jobbet. Chikanen er primært kommet fra to steder – det ene er fra de sociale medier og den anden er foregået ved at de er blevet opsøgt på deres arbejdsplads. 

- Måske er arbejdsgiverne ikke særlig opmærksomme på at yde supervision til medarbejderne. Vi ser, at nogle arbejdspladser ikke gør noget særligt. Og det er noget, som respondenterne har gjort særligt opmærksom på, siger Dina Olsen.

- Vi er nødt til at snakke med arbejdspladserne og vise dem undersøgelsen. Vi vil også bruge den til de kommende overenskomstforhandlinger for at finde frem til løsninger, der er med til at mindske stressfaktorerne, siger Dina Olsen.

Mangel på uddannet personale

I flere af kommunerne er der mangel på uddannede socialrådgivere. Det viser tal, som KNR har fået oplyst af kommunerne i december. 

For eksempel har Kommune Kujalleq i alt en normering på 16 sagsbehandlere på området, men indtil videre er der kun ansat ti. Og ud af de i alt 16 normerede stillinger er kun to besat af uddannede socialrådgivere. 

LÆS OGSÅ Børne- og ungeområdet: For mange sager til for få hænder

I Kommuneqarfik Sermersooq er 20 af de i alt 37 sagsbehandlere uddannet inden for feltet. Det svarer til 54 procent. Men langt de fleste sidder i Nuuk. Tasiilaq har for eksempel kun én uddannet socialrådgiver ud af i alt ni sagsbehandlere. 

Manglen på hænder går ikke kun ud over de ansattes arbejdsvilkår. Det kan også betyde, at børn og unge ikke får den rette hjælp, sagde Sara Abalsen, der er socialrådgiver og afdelingsleder på socialrådgiveruddannelsen på Ilisimatursarfik til KNR i januar:

- Konsekvenserne er, at de ikke får den bedste sagsbehandling, som de har krav på, således der kan iværksættes den korrekte hjælp og støtte, siger hun.

 

Grafen viser antallet af sager på børne- og ungeområdet, som hver sagsbehandler sidder med. Det er de seneste tal, som landets kommuner har fremsendt. Foto: KNR.