Kun hver tredje socialrådgiver er uddannet til jobbet

En ny undersøgelse afslører, at kun 77 ud af 231 socialrådgiverstillinger i kommunerne er besat af en person, som er uddannet socialrådgiver.
Et af de steder, hvor der er stor mangel på uddannede socialrådgivere, er Avannaata Kommunia. Her har kun fire ud af 51 ansatte socialrådgivere taget en uddannelse som socialrådgiver. Foto © : KNR
02. februar 2022 12:05

Har du en sag liggende ved kommunen, hvor en socialrådgiver skal hjælpe dig til at træffe nogle vigtige valg, som kan være afgørende for dit videre liv, så er der stor sandsynlighed for, at den person du møder, slet ikke er uddannet socialrådgiver.

Det afslører en undersøgelse, som er lavet af Socialrådgiverforeningen, NIISIP, der har indsamlet data fra samtlige fem kommuner, hvoraf de fleste byer og bygder har svaret.

LÆS OGSÅ Akuthjælp fra Danmark: Fire ekstra socialrådgivere i Nuuk og fire i Tasiilaq

Naalakkersuisoq for sociale anliggender, arbejdsmarked og indenrigsanliggender, Mimi Karlsen (IA), erkender, at det er et problem:

- En borger skal kunne møde fagligt velkvalificeret personale, når borgeren har behov for hjælp fra det offentlige. Uddannede socialrådgivere er det bedste udgangspunkt for dette, skriver Mimi Karlsen i en pressemeddelelse.

Naalakkersuisoq: Det skal være attraktivt at være socialrådgiver

Ifølge Socialrådgiverforeningen er der mange forskellige forklaringer på, hvorfor det er svært at tiltrække kvalificeret personale til faget.

En væsentlig faktor er lønnen, som skal være højere. Men også arbejdsforholdene trænger til et løft.
Ofte sidder den enkelte socialrådgiver nemlig med alt for mange sager, hvilket medfører et voldsomt arbejdspres. Presset øges yderligere af, at der mangler kollegaer, som man kan spare med fagligt.

LÆS OGSÅ Intet overblik over antallet af socialrådgivere

Paneeraq Olsen (Naleraq), der er naalakkersuisoq for børn, unge og familier, mener, at der nu skal findes løsninger, som kan få flere socialrådgivere til at trives i arbejdet:

- Man kan selvfølgelig se på lønningerne, men ikke kun det. Man kan også se på arbejdsvilkår, som for eksempel deres boligsituation. Man skal se på deres vilkår som et hele, og hvordan man bedst kan forbedre det, siger Paneeraq Olsen.

Et af de steder, hvor der er stor mangel på uddannede socialrådgivere, er Avannaata Kommunia. Her har kun fire ud af 51 ansatte socialrådgivere taget en uddannelse som socialrådgiver.

Lover handling til foråret

NIISIP’s undersøgelse var omdrejningspunktet for et møde den 5. januar mellem Naalakkersuisut og NIISIP. På mødet var der enighed om, at der skal findes løsninger.

LÆS OGSÅ Stor interesse for socialrådgiveruddannelsen

Til KNR siger Paneeraq Olsen, at Naalakkersuisut er trukket i arbejdstøjet:

- I løbet af foråret vil vi helt sikkert komme med en konkret udmelding om, hvad vi agter at gøre, lyder det fra Paneeraq Olsen.

Skal man tro undersøgelsen fra NIISIP, anslås det, at der mangler lidt mere end 150 socialrådgivere i kommunerne. Det på trods af, at der er omkring 300 uddannede socialrådgivere i Grønland.