Fagforening efter strejkevarsel: Personalet har gang på gang hjulpet Air Greenland

Kabinepersonalet i Air Greenland har været solidariske med selskabet. Nu er det tid til, at Air Greenland er det samme, mener Flyvebranchens Personale Union.
Forbundssekretær ved Flyvebranchens Personale Union, Kasper Svendsen, kan ikke genkende Air Greenlands udspil om 'realistiske lønstigninger'.
23. november 2022 10:35

I mandags advarede Air Greenland i en pressemeddelelse om en mulig strejke i juleferien.

Det skyldes, at Air Greenland og kabinepersonalets fagforening, Flyvebranchens Personale Union (FPU), ikke er blevet enige i forhandlingerne om en ny overenskomst.

LÆS OGSÅ Air Greenland advarer om mulig strejke under juleferie

Parterne har forhandlet om overenskomsten siden oktober sidste år. Men der var fortsat ingen resultater i forhandlingerne i april i år, og det fik FPU til at varsle en strejke.

Forhandlingsleder og HR-direktør for Air Greenland, Mads B. Christensen, oplyser i pressemeddelelsen:

- Det konkrete udspil fra vores side indeholder en realistisk lønstigning mod, at vi opnår mere fleksibilitet i arbejdsplanlægningen, end det vi har i dag.

Men lønstigningen som han nævner, er dog ikke noget FPU kan nikke genkendende til.

- Den realistiske lønstigning, som firmaet påstår, de har tilbudt vores medlemmer, den kan vi altså ikke genkende, siger Kasper Svendsen, forbundssekretær ved FPU.

Personalet har gjort meget for Air Greenland

Air Greenlands kabinepersonale har gjort sit for at hjælpe selskabet, mener Kasper Svendsen.

- Vi har med en personalegruppe at gøre, som gang på gang har hjulpet firmaet gennem de forskellige kriser. Både før, under og efter coronakrisen og henover sommeren 2022 har de været yderst solidariske med firmaet, siger han.

For eksempel har kabinepersonalet fået bremset deres lønstigninger og løntrinsstigninger mellem april 2020 og januar 2022, og så er de også gået fem procent ned i løn under coronakrisen. Det skriver Kasper Svendsen i en mail til KNR.

Derudover gik Air Greenlands ansatte med til, at en stor del af deres løn blev tilbageholdt i marts og april 2020, da coronakrisen var på sit højeste.

LÆS OGSÅ Ny aftale på vej: Ansatte i Air Greenland kan igen få tilbageholdt deres løn

Det betød, at 540 ansatte i Air Greenland midlertidigt fik tilbageholdt op mod 50 procent af deres løn. Samtidig fik Air Greenland også lov til at tilbageholde pensionsindbetalingerne.

- Der har været en enorm opbakning, hvilket har været fantastisk at opleve, sagde Jacob Nitter Sørensen, administrerende direktør i Air Greenland, dengang til branchemediet check-in.dk.

Men nu er situationen vendt om. Og det er ikke en stor opbakning, som kabinepersonalet møder.

- Vi mener jo selvfølgelig ikke, at det er kabinepersonalets ansvar at skabe det råderum, som selskabet leder efter. Igen, de har allerede givet et meget, meget højt solidarisk bidrag til selskabet, fortæller Kasper Svendsen.

Kan bane vejen for billigere billetter

Air Greenlands overskud før skat for 2017-2021

2017: 71,1 millioner kr. 

2018: 80,8 millioner kr.

2019: 106,6 millioner kr.

2020: 32,6 millioner kr.

2021: 153,6 millioner kr.

Kilde: Årsrapport Air Greenland 2021

Kasper Svendsen er også uforstående over for, at kabinepersonalets udspil ikke kan blive imødekommet af Air Greenland, når selskabet, ifølge ham, gang på gang kommer ud med nogle enormt høje overskud, år efter år.

Air Greenlands årsrapport for 2021 viser da også, at de har leveret et kæmpe overskud for 2021, hvis man sammenligner det med deres overskud for perioden 2017-2020

Administrerende direktør i Air Greenland, Jacob Nitter Sørensen, mener, at selskabet er nødt til at være realistiske omkring fremtiden, der byder på nye landingsbaner og en øget konkurrence. Derfor er det nødvendigt, at forhandlingerne bliver bæredygtige på længere sigt.

- I den sammenhæng er det helt afgørende, at vi i de nuværende overenskomster skaber grundlaget for, at vi har økonomisk plads til også at tilbyde billigere billetter til kunderne i fremtiden, siger han i pressemeddelelsen.