Facebook-mobning stoppet med hjælp fra skole

En mor fik hjælp fra datterens skole til at stoppe mobning på Facebook. Og skolen har en vigtig rolle i mobningsbekæmpelsen, mener Børnetalsmanden, der efterlyser en mere målrettet mobningsbekæmpelse
Foto © : Tusagassiivik
30. september 2015 04:41

En piges far deltager aktiv i hendes skolegang. Det bliver hun drillet for af en dreng. Han har tidligt mistet sin far. Pigen svarer igen på drillerierne med en kommentar om den døde far.

Drengen bliver såret, og skriver om det på Facebook. Og derfra ruller det, fortæller pigens mor.

- Da så min datters navn kommer frem på Facebook, resulterer det i, at folk ude på kysten, og selv fra Danmark, skriver ind til min datters indbakke, at hun er en luder og alt mulig andet, siger Ninna Esrassen.

Og det er ikke et enkelt tilfælde.

Forskernetværket, HBSC, har undersøgt unges mobbeadfærd på blandt andet de sociale medier.

Undersøgelsen viser, at børns digitale mobberier er så omfattende, at det kom bag på rapportens forfatter.

Læs også Omfattende mobning på sociale medier

 

Fik det stoppet

Men Ninna Esrassen opdagede hurtigt de stødende beskeder på datterens Facebook profil. Hun fortæller, at hun sørgede for, at konfrontationen blev taget op i skolen.

- Det foregår rigtig godt i skolen. Jeg synes, at skoleinspektøren og lærerne er rigtig gode, og der var en forsoning mellem min datter og drengen, og mig med moren.

Skolen hjalp dermed med at stoppe de barske Facebook meddelelser.

Børnetalsmand, Aviâja Egede Lynge, er klar over, at der er skoler, der aktivt bekæmper mobning.

- Vi ved, at der er nogle skoler, som gør et indsats overfor mobning, siger hun og tilføjer, at skoler med gode erfaringer, kan dele det med skoler, der har sværere ved at tackle problemet.

Læs også MIO vil til bunds i børn og voksnes krænkende computeradfærd

 

Efterlyser mobbepolitik

Men det er stadig for tilfældigt, hvordan skolerne griber mobningerne an.

Derfor efterlyser Børnetalsmanden en mere organiseret mobbepolitik.

- Vi ved, at det her fremkommer, og vi får det også at vide af børnene, at det er et meget stort problem ude på skolerne. Men hvis der ikke eksisterer en decideret mobbepolitik, så har vi heller ikke nogen garanti, at der gøres noget ved det, siger Aviâja Egede Lynge, og tilføjer, at der er gode erfaringer at hente fra andre lande.

Desuden fremhæver hun, ligesom Ninna Esrassen, at forældre har et stort ansvar, når det gælder at lære børnene ikke at mobbe.

 

Også forældre skal hjælpes

Ninna Esrassen tilføjer dog, at der er forældre, der ikke magter opgaven.

- Der findes også mange forældre, der ikke har ressourcerne, viden eller erfaring med at snakke med deres børn. og der må vi jo blive bedre til at løfte sammen i samarbejde med skolen, men også os andre, der måske har lidt erfaring, siger Ninna Esrassen.