Qulaarpaa Førtidspensionister skal arbejde

En reform af førtidspensionen skal få flere ud på arbejdsmarkedet. Samfundet sparer dog kun et lille beløb på ændringerne.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Walter Turnowsky
24. september 2015 11:00

Grønland har en af de største andele af førtidspensionister blandt de nordiske lande. Det vil Naalakkersuisut nu gøre noget ved.

Fremover skal førtidspensionen kun gælde for 5 år af gangen. Desuden skal den deles op, så der bliver tre forskellige beløb alt efter, i hvor høj grad pensionisten fortsat er i stand til at arbejde. Det er to af elementerne i et forslag fra Naalakkersuisut, som Inatsisartut skal behandle ved efterårssamlingen.

Formålet er, at få flere førtidspensionister til at bevare en eller anden form for tilknytning til arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ SIK: Lad skatten stige

 

Satser bliver afhængig af arbejdsevnen

Hvis forslaget bliver vedtaget, så bliver det kun personer, der har mistet næsten hele deres arbejdsevne, der får det samme beløb som i dag nemlig 9.083, - kr. De øvrige får enten 6.056 kr eller 4.542 kr. Dermed bliver de afhængige af, at tjene ekstra ved siden af pensionen, hvis de skal have en rimelig indtægt.

Nalaakkersuisut erkender, at langt fra alle vil kunne arbejde på det almindelige arbejdsmarked. Derfor skal der etableres flere såkaldte flexjob, hvor der bliver taget hensyn til, at den pågældende ikke kan arbejde på fuld kraft.

Derudover skal pensionistens erhvervsevne vurderes på ny efter 5 år. Dette begrundes med, at for eksempal medicinske behandlinger kan have betydet, at den pågældende har fået det bedre siden pensionen blev tilkendt. Hvis dette er tilfældet vil den pågældende således også kunne arbejde mere.

LÆS OGSÅ Økonomisk Råd advarer om fortsat underskud

LÆS OGSÅ Velfærden er truet

 

Små besparelser

Ideen er, at det skaber en bedre tilværelse for især yngre førtidspensionister, hvis de ikke helt mister kontakten til arbejdsmarkedet.

Formålet med reformen er dog samtidigt, at der skal spares penge. Vores samfund har ganske enkelt ikke råd til, at personer, der kunne arbejde, ikke gør det. Beregningerne fra departementet for finanser viser, at reformen kun kommer til at give en besparelse på 11,1 mio, samt at dette først sker i 2019. Til sammenligning giver den planlagte afgiftspakke indtægter på næsten 100 mio kr.

TV-debatprogrammet Qulaarpaa stiller i aften skarpt på forslaget til finansloven. Det sker kl. 19.30 på grønlandsk og 20.30 på dansk.