BILLEDER & VIDEO Første homoseksuelle par viet i kirken

Laila Mølgaard og hendes kæreste Henriette Simonsen har ventet meget længe på, at de kunne blive viet i kirken. Men i dag har de endelig sagt ja til hinanden for Guds åsyn.
Skrevet af Camilla Dam
01. april 2016 13:24

De blev forlovet tilbage i 2013, men indtil dags dato, den 1. april 2016, har det ikke været lovligt for homoseksuelle par at indgå ægteskab ved et kirkebryllup.

- Nu har jeg en kone. Det er jeg rigtig, rigtig glad for, og jeg er rigtig stolt over at det nu er muligt.

- Det er jo lidt stort, at det lige pludselig er blevet til virkelighed det, jeg har drømt om, siger Henriette, der nu hedder Mølgaard Simonsen til efternavn, til KNR.

Lovændring udskudt flere gange

Loven, der sikrer par af samme køn de samme bryllupsrettigheder, som alle andre, har været længe undervejs. Den 26. maj sidste år vedtog et enstemmigt Inatsisartut, at personer af samme køn skal kunne gifte sig i kirken via den såkaldte familieretspakke.

Læs også VEDTAGET Ja til homovielser og nej til at slå børn

Læs også VIDEO Lesbisk par glæder sig til kirkebryllup

Men da familieretsområdet fortsat er et dansk anliggende, skulle Folketinget ligeledes behandle loven, før kirken endelig kunne få lov til at åbne dørene for ægteskab for to af samme køn. Her blev vedtagelsen yderligere forsinket af folketingsvalget sidste efterår. Og først den 19. januar i år blev lovpakken behandlet og vedtaget i Folketinget for så at træde i kraft i dag.

Læs også Lov om homo-ægteskab udskudt igen-igen

Derfor har pastor Aviaja Rohmann Pedersen nu haft den store fornøjelse at vie Laila Mølgaard og Henriette Simonsen i Hans Egede Kirke i Nuuk klokken 10.

Her trådte de opad kirkegulvet iført deres flotte nationaldragter og sagde ja til hinanden foran øjnene på familie, venner, kolleger og naalakkersuisoq for bl.a. justitsområdet, Mala Høy Kúko (Atassut).

Dermed er Laila og Henriette Mølgaard Simonsen det første homoseksuelle par, der er viet i en grønlandsk kirke.