Første grønlænder uddannet på Statens Teaterskole

Skrevet af Karsten Sommer
19. juni 2006 14:48

35-årige Nukâka Coster-Waldau, født Motzfeldt, kan fra i lørdags kalde sig skuespiller. Som den første grønlænder har hun fået afgangsbevis fra Danmarks officielle statslige teaterskole. Hvad har hun lært i sin uddannelse?

- Fagligt har vi berørt klassisk teater, moderne teater, eksperimenterende teater og fået undervisning i tale og sang. Også teaterhistorie og idéhistorie, moderne ballet, jazzballet, stuntarbejde, fægtning, stildans…. Uddannelsen har omfattet en masse forskellige grene af det, der kan være en skuespillers arbejde, fortæller Nukâka Coster-Waldau.

Hendes håb fremover er at få lov at prøve en masse forskelligt indenfor skuespillerarbejdet. Første opgave bliver teater- og danseforestillingen ”Polaroid”, der har premiere i Nuuk den 29.september. Derudover kan hun til efteråret ses i nogle mindre roller i en ny dansk TV-serie.

Og hvad er så Nukâkas råd til unge grønlændere, der måske drømmer om en skuespillerkarriere?

- Go for it! Gør det! Alt kan lade sig gøre. Læs nogle teaterstykker, gå i teateret. Alle kan blive skuespillere, hvis de er stædige nok og virkelig vil det.

- Men det er vigtigt at sige at det er en meget hård uddannelse. Man er meget væk fra familie og venner. I begyndelsen gik vi i skole 52 timer om ugen, det er en kæmpe omvæltning i ens liv. De fleste af mine klassekammerater har f.eks. ikke den samme kæreste nu, som da de begyndte skolen. Det er ikke lutter lagkage, men det er det hele værd, slutter Nukâka Coster Waldau.