Ændringen af antallet af hjælpere er ikke et forslag fra bestyrelsen, understreger formanden.

Færre hjælpende hænder til Avannaata Qimussersua

Organisationen for grønlandske hundeslædefører har besluttet, at der højst må være tre hjælpere til hver deltager. Det var der ikke krav om før i tiden.

Når hundekuskene spænder afsted til hundeslædevæddeløbene, kan der være flere hjælpere til. Der kan være en person, som har hundene i snor eller sørger for andre praktiske ting.

Det kan nemlig være udfordrende for nogen hundeejere, fordi omgivelserne mod startfasen kan være barske.

Hundene kan for eksempel løbe væk, være ulydig eller ikke lytte når ejerne kalder.

Derfor er der altid folk omkring, som er med til at holde styr på slædehundene.

Men fra nu af, må der højst være tre hjælpere til hver deltager. Det har organisationen for grønlandske hundeslædefører, KNQK besluttet under deres generalforsamling sidste uge.

- Det er noget vi har haft en diskussion om. Nogen har én eller to hjælpere, mens nogen har næsten 10 eller op til 10 hjælpere. Det har nogen selvfølgelig lagt mærke til, siger formand for KNQK, Mikkel Jeremiassen til KNR.  

Formand: Deltagerne skal have lige muligheder

Til organisationens landsdækkende generalforsamling dukkede omkring 20 mennesker op.

Her har flertallet stemt for, at væddeløbsdeltagernes konkurrenceevne skal være mere lige.

Formanden hæfter sig ved, at ændringen er tilsvarende til andre regler, som står i organisationens vedtægter.

- Vi skal også være forsigtige med hundeslædevæddeløbernes muligheder. Vi har begrænset hvor mange hunde kan bruges under væddeløb, slædens længde og rutens kilometer.

Under Avannaata Qimussersua må kuskenes slæder ikke være under 150 centimeter, og enhver deltager må højst køre med 12 hunde samt ruten skal være 40 kilometer.

Mikkel Jeremiassen tilføjer, at reglen om højst tre hjælpere til hver deltager, under kvalifikationsløb til Avannaata Qimussersua i de lokale områder, også vil være gældende.

Nej tak til hjælp

Beslutningen er ikke faldet i god jord hos William Jensen fra Saqqaq, som har vundet Avannaata Qimussersua, grønlandsk mesterskab i hundeslædevæddeløb, tre gange.

- Jeg har svært ved at acceptere beslutningen, fordi det ikke har så meget at gøre ved selve løbet. Hjælperne letter virkelig meget af det arbejde, som skal gøres før løbet, siger William Jensen til KNR.

- Når vi skal til at starte løbet og placere os ved startpladsen, så skal hjælperne holde styr på hundene så de ikke render rundt. Hundene skal nemlig holde sig inde for banen.

Han siger, at han fremover er nødt til at sige nej tak til flere folk, som gerne vil hjælpe til.

- Folk kommer med stor iver for at hjælpe til, nogle gange er der så mange, at der er en hjælper til hver hund. Det er virkelig svært, at sige nej tak til folk som vil hjælpe til, siger William Jensen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl