Færøske virksomheder bør interessere sig mere for Grønland

Den megen snak om, hvordan de store mineprojekter i Grønland skal finansieres, er for længst nået til Færøerne, og et af Færøernes medlemmer af Folketinget Edmund Joensen fra Sambandsflokkurin mener, at færøske virksomheder skal investere i Grønland og de projekter, der står for døren de kommende år.
Skrevet af Peter Troelsen
18. februar 2013 09:17

Hidtil har det været meget småt med færøske investeringer i Grønland, men står det til Edmund Joensen, der har været medlem af Folketinget i to perioder, skal der ret hurtigt laves om på det.

- Det tætte og traditionelle fiskerisamarbejde med Grønland er desværre klinget af, og i dag er kun enkelte færøske virksomheder engageret i Grønland. Færøske virksomheder inden for bygge- og anlæg har nok kigget for meget indad og interesseret sig for lidt for markeder uden for Færøerne. Enkelte virksomheder har dog vundet entrepriser uden for Færøerne, men konkurrencen er benhård, og mange forhindringer skal overvindes. Dette billede må ændres, og nu byder muligheden sig i Grønland, selv om afstanden til Grønland kan opleves meget stor. Med storskalaloven bruger hjemmestyret på Grønland for første gang sine nye kompetencer, og det har skabt opmærksomhed mange steder. Også på Færøerne, fortæller Edmund Joensen til magasinet Ræson.

Joensen er helt klar over at man fra færøsk sider ikke er i stand til at konkurrere med den billige kinesiske arbejdskraft, og det er heller ikke på det område, Færøerne kan gøre en forskel på Grønland. Det er på de områder, hvor der kræves viden som kompetence.

-Den færøske arbejdsstyrke er generelt veluddannet og ekstremt mobil. Det gør den attraktiv og tilpasningsdygtig. Spidskompetencerne ligger bl.a. inden for anlægning af veje, tunneller, havne og alle slags bygninger. Der er mange rådgivende ingeniører, arkitekter og en hel del små, specialiserede virksomheder. Færøske virksomheder bør derfor både interessere sig for anlægs- og driftsarbejde, men også for de mere videnstunge opgaver, der skal løses i Grønland nu og i fremtiden, mener Edmund Joensen