Færøernes befolkning er tre skridt foran regeringen

Der er dobbelt så mange færinge, der bakker op om borgerligt ægteskab mellem homoseksuelle, som der er modstandere.
22. juni 2013 10:27

Den færøske befolkning er åbenbart mere tolerante, end de færøske politikere.

Et stort flertal af færinger siger ja til, at homoseksuelle kan blive viet borgerligt på Færøerne. Det viser en undersøgelse, som Gallup, har lavet for LGBT Færøerne.

- Man kan sige at befolkningen går foran politikerne, de færøske politikere er ofte bundet af en masse andre hensyn i sådan et spørgsmål, siger Jon Brian Hvidtfeldt, der er journalist på den ene af Færøernes tre radiostationer.

68 procent af de adspurgte siger ja til, at homoseksuelle kan få en borgerlig vielse på rådhuse eller politimesterkontorer. 27 procent af de adspurgte svarede, at de var imod at homoseksuelle kunne få en borgerlig vielse, og fem procent havde ikke taget stilling.
 
Befolkningen er mere moderne i deres standpunkter end regeringen er, mener Jon Brian Hvidtfeldt:

- Lige præcis på det her område har befolkningen været et skridt - eller tre - foran det politiske system, forklarer han.

Om undersøgelsens resultat siger Eiler Fagraklett fra LGBT Føroyar, de homoseksuelles interesseorganisation på Færøerne:

- Undersøgelsen viser klart, at færinger ønsker at ligestille homoseksuelle med heteroseksuelle. Jeg håber, at Lagtinget vil tage resultatet af undersøgelsen alvorligt, og ændre ægteskabsloven, så homoseksuelle kan indgå i borgerligt ægteskab på lige fod med hetroseksuelle,”, siger Eiler Fagraklett.

Et forslag om at ændre ægteskabsloven, så homoseksuelle kan blive viet borgerligt, bliver fremsat i det færøske Lagting til efteråret.

Den færøske iagttager, Jon Brian Hvidtfeldt, har et bud på, hvorfor undersøgelsen har et så markant resultat:

- De senere år har der været en del fokus på området. Det skete allerede da man ændrede lovgivningen, så det blev ulovligt at diskrimenere folk på grund af deres seksuelle orientering. Fra da af kom der en mere liberal holdning til spørgsmålet blandt befolkningen, efter den ret hårde debat om spørgsmålet dengang. Og det kan jo ses af meningsmålingen, som viser at 2/3 del finder det ok at to af samme køn kan få papir på hinanden, siger journalist på Færøerne Jon Brian Hvidtfeldt.

Forslaget, som oppositionen i Lagtinget fremsætter til efteråret, vil ikke pålægge kirken at vie homoseksuelle. Det omfatter borgerlig vielse.

Det er i øvrigt LGBT Færørene selv, som har hyret Gallup til at lave undersøgelsen.