Færøerne bliver i Arktisk Råd

Selv om Færøerne har oplevet samme problemer som Grønland med at blive udelukket fra møder i Arktisk Råd, så får det dem ikke til at følge Grønlands eksempel med boykot. Det sagde lagmand Kaj Leo Holm Johannesen efter dagens ministermøde i Kiruna.
Skrevet af mlk
15. maj 2013 17:22

Kaj Leo Holm Johannesen genkender godt Grønlands beskrivelse af det svenske formandskab, og de problemer der har været med at få lov til at sidde med ved mødebordet.

- Vi er enige i, at siden det svenske formandskab tog over, så er det blevet lidt sværere for vores embedsværk at være med.  Så nu vil vi arbejde sammen med den danske regering og den grønlandske regering om at ændre det igen, siger han til KNR.

Det får dog ikke Færøernes til at følge Grønlands eksempel.

- Vi er mødt op, fordi vi tror at det er bedre at være til stede og få vores synspunkter frem, end ikke at være til stede. Det er vores holdning, men vi respekterer selvfølgelig Grønlands holdning, siger han.

Ved mødet i Kiruna i dag havde Rigsfællesskabet i alt tre pladser omkring bordet, så Aleqa Hammond havde altså haft en plads ved dagens møde, hvis hun var mødt op. Men ifølge Kaj Leo Holm Johannesen har problemet under det svenske formandskab især været på embedsmandsniveau med de såkaldte SAO’er, Senior Arctic Officials, hvor Grønland og Færøerne ikke har fået lov at være med.

- Selvfølgelig skal vi være med på lige fod. Vi dækker 20 procent af Arktis, Grønland og Færøerne, siger han.

Selv om Kaj Leo Holm Johannesen ikke stod på talerlisten, gav den danske udenrigsminister ham ordet under sin taletid. Her gav Kaj Leo Holm Johannesen udtryk for Færøernes syn på udfordringerne i Arktis.