Færøerne afskaffer alle corona-anbefalinger trods himmelhøje smittetal

Det færøske landsstyre vil afskaffe alle corona-anbefalinger senest 28. februar.
Uni Leitisstein Hansen er redaktør på det færøske medie Kringvarp. Foto © : Uni Leitisstein Hansen
Skrevet af Karline Platou
25. januar 2022 10:48

Smittetallet på Færøerne er tårnhøjt. Alligevel har det færøske landsstyre besluttet at afskaffe alle corona-anbefalinger  senest 28. februar.

Dermed kan færingerne se frem til en normal hverdag uden restriktioner fra 1. marts.

Og det giver god mening, vurderer Uni Leitisstein Hansen, som er redaktør på det færøske medie Kringvarp.

Man kan jo se, at vores sygehuse ikke er under belastning, selv om vi har et meget højt smittetal i forhold til, hvad vi har oplevet før. Det vil sige, at smitten er løs, men folk bliver ikke alvorligt syge af den, siger han.

Smittetallene på øerne steg voldsomt i januar. De er nu på det højeste under hele epidemien. 

I december lå det daglige antal smittede på under 100. Men i januar har der været op til 727 om dagen.

I alt 17 færinger er døde på grund af og/eller med covid-19 ifølge korona.fo.

Nogle er bange

Færingerne har ikke restriktioner. Ifølge Uni Leitisstein Hansen har der blot været anbefalinger under epidemien - og lige nu er anbefalingen, at max 100 mennesker kan samles. Flere kan dog samle sig, hvis der er plads. Og så har Landsstyret anbefalet, at resturanter og natklubber ikke åbner før 1. februar, men i Torshavn er der alligevel åbent igen.

LÆS OGSÅ Corona griber om sig på Færøerne: Seks indlagte og 500 smittede

Næsten 93 procent af alle færinger over 12 år har fået et vaccinestik, mens 91 procent har fået to. 48 procent over 18 år har fået tre vaccinestik.

Hvordan reagerer folk på beslutningen om, at alle anbefalinger skal afskaffes?

Folk reagerer forskelligt. Selvfølgelig er der nogen, der er bange, men i det hele taget er folk kommet frem til, at corona er noget, der kommer hvert år. Man er nødt til at lære at leve med det i stedet for at gemme sig for det, siger Uni Leitisstein Hansen.

Åbner i tre omgange

Den nye strategi skal udføres med 3 tempi. Fra 1. februar kan alle barer og restauranter åbne igen, er anbefalingen. 

Det starter allerede i weekenden, hvor processen med at åbne lidt op begynder. 15. februar bliver der åbnet lidt mere op igen, og 28. februar åbner alt, siger han.

Selvfølgelig kan tingene ændre sig – det er allerede sket mange gange i løbet af de sidste to år.

- Hvis sundvæsenet siger, at de ikke kan håndtere det længere, så tror jeg, at man hurtigt vil vende tilbage til isolation, siger Uni Leitisstein Hansen.

- Færøerne er ikke så stort et land. Man tager det stille og roligt og håber på, at det går godt. Målet er, at alle ikke bliver smittet på én gang.

Ifølge ham har de færøske politikere været meget enige om beslutningen om at udfase anbefalinger. 

- Det eneste, de er uenige om, er nok hvor meget, folk skal testes. Skal man blive ved med at teste meget? Eller skal man begynde at teste lidt mindre? Det koster jo mange penge for det færøske landsstyre. 

- Vi skal huske på, at vores vaccinationstal er meget høje. Det er en del af forklaringen på, at det måske går godt i fremtiden, selvom smittetallet er høj. Vi er fortrøstningsfulde, siger Uni Leitisstein Hansen.