Corona griber om sig på Færøerne: Seks indlagte og 500 smittede

Skolelukninger, massetest og hjælp fra Danmark skal få bugt med smittenspredningen, fortæller redaktør på mediet Kringvarp Føroya. 
- I går var der 68 nye tilfælde, så vi er rimelig hårdt ramt lige nu, siger Uni Leitisstein Hansen, der er redaktør og journalist på Kringvarp Føroya. Foto © : Uni Leitisstein Hansen
Skrevet af Anders Dall
27. oktober 2021 18:43

Smittetallene på Færøerne griber om sig.

Hen over weekenden var de på et rekord højt niveau. Det betyder, at der lige nu er godt og vel 500 smittede i landet. 

Det fortæller Uni Leitisstein Hansen, der er redaktør og journalist på det færøske medie, Kringvarp Føroya.

- P.t. er der seks indlagte, og vi har rundt regnet 500 smittede i øjeblikket. I går var der 68 nye tilfælde, så vi er rimelig hårdt ramt lige nu, men vi håber, vi kan klare det, siger han til KNR og tilføjer:

- Vi fornemmer, at folk begynder at holde sig indendøre og drosler ned på aktiviteterne. Meget bliver også aflyst.

LÆS OGSÅ Rekordmange smittede på Færøerne

Søndag registrerede Færøerne 99 smittede, mens der lørdag og fredag var henholdsvis 78 og 89 tilfælde dagligt.

Uni Leitisstein Hansen forklarer, at årsagen til de høje smittetal skyldes afholdelsen af en ungsdomslejr, hvor coronasmitten har spredt sig.

- Der var en stor samling af unge og børn, og de fleste af dem er jo ikke vaccinerede. Så ad den vej er der sket et rimeligt stort udbrud blandt uvaccinerede børn og unge, og de har så smittet deres forældre, siger han. 

Tester op mod 3000 om dagen

Smitteudbruddet har først og fremmest fået myndighederne til at sætte ind med lokale tiltag for at inddæmme smitten.

- Man har forsøgt at inddæmme smitten lokalt med at lukke nogle skoler i de områder, der er hårdt ramte for at se, om det har en effekt, og så tester man meget.

- Jeg tror, man tester op imod 3000 per døgn. Det er en meget høj procentdel af den færøske befolkning, der bliver testet hvert døgn. Og så appellerer myndighederne til, at folk ikke samles i stort antal, siger Uni Leitisstein Hansen.

Et udbrud med corona i sygehussektoren på Færøerne er også noget, som forstærker bekymringen i landet, forklarer han.

- Det er heller ikke godt, at der er mange ansatte, der er nødt til at være hjemme med corona. Der var lidt kaos over weekenden, og vores landslæge indrømmede, at man måske havde mistet kontrollen lidt.

- I dag var han dog mere fortrøstnignsfuld. Ikke desto mindre har de tilkaldt hjælp fra Danmark for at få folk til Færøerne, der kan hjælpe med at få opsporet smittekæderne, fortæller Uni Leitisstein Hansen.

84 procent af befolkningen over 12 år er vaccineret med to stik på Færøerne. Der bor godt og vel 52.000 på Færøerne.