Fælles ønsker til dansk finanslov

Trods et næsten ikke-eksisterende samarbejde har Aaja Chemnitz Larsen (IA) og løsgænger Aleqa Hammond mange fælles ønsker til den danske finanslov.
Aleqa og Aaja fremlægger visioner for arbejdet i Folketinget i Det Grønlandske Hus i Købenahvn, oktober 2015
Foto © : Helle Nørrelund Sørensen/KNR
07. september 2016 07:53

Trods den seneste tids tumult om Aleqa Hammond og et generelt manglende samarbejde mellem løsgængeren og Aaja Chemnitz Larsen (IA) i Folketinget præsenterede de to politikere mandag aften flere ens mærkesager fra talerstolen i Folketinget.

Det skete under 1. behandlingen af næste års danske finanslov.

Begge ønsker blandt andet, at indsatsen over for socialt udsatte grønlændere i Danmark fortsætter i årene frem. Og så skal der findes en løsning, så grønlandske studerende ikke bliver hårdt ramt af regeringens varslet SU-reform.

- Jeg mener, at en løsning kan findes ved at lave en klausul for grønlandske studerende i Danmark, hvis reformen af SU’en skulle blive realitet, lød det fra Aleqa Hammond.

Krav til politi og retsvæsen

Under begge taler blev også kravet om nyt radiokommunikationsudstyr til Grønlands Politi fremsat. Det nuværende udstyr vil inden for få år være udtjent, og der er derfor behov for at få opgraderet til det samme system som hos det danske politi.

I samme boldbane lød også kravet fra begge politikere om ligeløn mellem danske og grønlandske politibetjente.

- Inden for politiet, men også inden for andre opgaver, som løses af staten, ser vi fortsat urimelige lønforskelle i Rigsfællesskabet. Det er ikke passende for en regering og et moderne rigsfællesskab. Og det bør der systematisk gøres op med, lød det fra Aaja Chemnitz Larsen.

Styrket udenrigs-blik på Arktis

I foråret har to rapporter, Taksøe-rapporten og Arktis-rapporten, desuden anbefalet, at den danske udenrigstjeneste får et langt større fokus på Grønland og Arktis.

Ifølge regeringens finanslovsudspil skal Udenrigsministeriet have 35 mio. kroner ekstra til næste år og 70 mio. kr. i 2018. Og en stor del af de penge bør gå til at styrke fokusset på Arktis, lød det fra Aaja Chemnitz Larsen:

- Fra Inuit Ataqatigiit vil vi stærkt opfordre regeringen til, at styrke den arktiske dagsorden og indsatser de kommende år. De ekstra penge til det fælles arktiske diplomati ville falde på et tørt sted.

Imens ser Aleqa Hammond gerne grønlandske medarbejdere på de danske ambassader til at sætte større fokus på Grønland og Arktis over for omverden.

Finanslovsforhandlingerne går formelt i gang til oktober, hvor begge grønlandske medlemmer af Folketinget forventes at blive inviteret til forhandlingsbordet