Hvalfangst: EU vil presse Danmark til forbud

EU-Kommissionen opfordrer medlemslandene til at støtte et forbud i Den Internationale Hvalfangstkommission mod fangst af småhvaler. Men Rigsfællesskabet stritter imod.
15. november 2017 07:01

Forbyd al kommerciel fangst af vågehvaler, grindehvaler og andre småhvaler.

Sådan lyder opfordringen fra EU-Kommissionen forud for møder i Den Internationale Hvalfangstkommission, IWC. I et notat opfordrer Kommissionen EU's lande til at stå sammen om et globalt forbud mod småhvalfangst.

I dag er hvalfangst forbudt i EU's havterritorium, men ifølge Kommissionen bør forbuddet gælde globalt, hvis det skal nytte, fordi hvalerne migrerer.

Regering: Vanskelig at forene med Rigsfællesskabets interesser

Men det er den danske regering ikke umiddelbart parat til. Under en folketingsdebat om forholdene i Arktis 26. oktober, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen om opfordringen fra Kommissionen:

- Jeg mener selvfølgelig, at vi fra kongerigets side har en forpligtelse til at tage et stort hensyn til de forhold, som er både i forhold til Grønland og Færøerne, og det mener jeg også, der i stigende grad er en forståelse for.

LÆS OGSÅ Forslag om hvalreservat nedstemt

I et senere svar til bl.a. Færø- og Grønlandsudvalgene i Folketinget, skriver Samuelsen, at regeringen deler Kommissionens synspunkt om at beskytte verdens hvalbestande mod ’uforsvarlig udnyttelse’.

Men at regeringen samtidig vægter hensynet til Grønland og Færøernes udnyttelse af havets ressourcer, så længe den er videnskabelig bæredygtig.

’Kommissionens forslag kan derfor vise sig vanskeligt at forene med Rigsfællesskabets samlede interesser,’ skriver udenrigsministeren.

Kommerciel hvalfangst eller ej

I dag sætter Grønland, Island, Færøerne, Danmark og Norge selv reglerne for fangst af småhvaler i Nordatlanten gennem North Atlantic Marine Mammal Commission, NAMMCO. 

Når det gælder fangst af store hvaler, er reglerne bestemt af IWC, som har et forbud mod kommerciel hvalfangst - dog med undtagelser. Bl.a. er Grønland og Færøerne undtaget, hvor hvalfangst er en traditional fangst, der er beskyttet af FN's konvention om oprindelige folk.

LÆS OGSÅ Strid om hvalreservat i Sydatlanterhavet

Står det til EU-Kommissionen, skal oprindelige folk stadig have samme undtagelse, hvis IWC laver et forbud mod fangst af småhvaler. Men kun så længe fangsten er nødvendig for at kunne opretholde tilværelsen.

Men den formulering er ikke god nok, mener flere partier i Folketinget. Ifølge Information støtter partierne Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne ikke EU-kommissionens forslag.

- Hvis ikke man kommercielt kan sælge kød og skind fra fangsten, har man ikke ret meget andet at leve af i de samfund, siger Peter Hummelgaard Thomsen fra Socialdemokratiet til Information.

Blandede høringssvar

I et høringssvar til EU-Kommissionens forslag skriver KNAPK, at 'det er et nationalt anliggende hvordan, hvornår og hvem der fanger de store hvaler. Den væsentligste er at kødforsyning foregår.'

Dyreværns-Organisationernes Samarbejds-Organisation, DOSO, støtter i deres høringssvar uden forbehold EU-Kommissionens forslag

Anbefalingen fra EU-Kommissionen skal først drøftes i EU’s Ministerråd. Det vil kræve et flertal på mindst 55 procent af EU’s lande, som skal repræsentere mindst 65 procent af EU’s samlede befolkning, hvis forslaget skal videre til IWC.

LÆS OGSÅ Japan trodser fangstforbud igen og lander 177 hvaler