EU vil betale dyrt for frit udbud af jordarter

EU-Kommissionens vicepræsident og industrikommissær, Antonio Tajani, er på vigtig mission, når han i dag lander i Nuuk for at mødes med Kuupik Kleist. Kommissionen er klar til at sende godt halvanden milliard kroner til Grønland frem til 2020, men de skal ikke gå til lufthavne og veje, lyder det.
Skrevet af Karsten Sommer
13. juni 2012 09:33

Første skridt er dagens underskrivelse af en hensigtserklæring om et samarbejde om mineralske ressourcer.

Antonio Tajani kalder i Berlingske i dag aftalen mellem EU og Grønland  for "en ren win-win-situation", og oplyser at EU-Kommissionen er klar tll at betale Grønland 218 millioner euro - 1,6 milliarder kroner - i perioden 2014 til 2020, som støtte til udvikling af Grønlands mineindustri, mod at det sikres at de vigtige grønlandske råstoffer gøres tilgængelige på verdensmarkedet i fri konkurrence.

Til gengæld er der ikke direkte investeringer på vej i infrastruktur såsom lufthavne, veje og havne, siger Antonio Tajani, der dog åbner døren for at Grønland måske kan gøre brug af lån fra Den Europæiske Investeringsbank.

Han håber at underskrivelsen af hensigtserklæringen mellem Grønland og EU, kan føre til, at flere europæiske virksomheder inden for udvindingsindustrien vil interessere sig for det grønlandske marked.

- 58 procent af de aktive efterforskningsvirksomheder i Grønland er canadiske eller australske. Kun 15 procent er fra EU-lande. Underskrivelsen af en hensigtserklæring kan ændre meget på det, siger Antonio Tajani.

Og hvad er EUs plan B, hvis ikke hensigtserklæringen fører til en egentlig aftale?, spørger Berlingske Business, og Antonio Tajani svarer:

- Der er gode relationer mellem EU og Grønland, og et samarbejde vil komme begge parter til gavn. Så der er ingen grund til at have en plan B.