EU har giftet sig med Grønland

- Et godt ægteskab, kalder EU-kommisær for Erhverv, Antonio Tajani, den hensigtserklæring, som han og formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist onsdag eftermiddag underskrev i Nuuk.
14. juni 2012 07:21

Den skal først og fremmest sikre, at Grønland følger de internationale handelsregler, når det gælder eftertragtede mineralske råstoffer. EU vil nemlig ikke risikere at Grønland ender med at gøre kinesernes dominans på området endnu stærkere.

Men erklæringen er også første skridt imod en egentlig samarbejdsaftale med EU på mineralområpdet, der vil indebære et milliard-beløb fra EU's side. Og tilsyneladende skal EU ikke have noget konkret igen fra Grønland - ud over altså samarbejde.

- For mig er det en god idé at arrangere dette gode ægteskab mellem Grønland og Europa-Kommissionen, sagde EU-kommisæren under pressemødet i Nuuk onsdag.

Priserne på de sjældne jordarter, der bruges i fx vindmøller, elektronik-varer og våbensystemer, er i den grad røget i vejret på grund af den kinesiske kontrol. Derfor er det essentielt for EU at få brudt det jerngreb, som kineserne i dag har, i og med de sidder på cirka 97 procent af verdenshandlen.

Erklæringen lyder blandt andet derfor, at de grønlandske mineralressourcer skal "udnyttes på rimelige konkurrencevilkår og bringes på markedet under fuld hensyntagen til internationalt vedtagne regler om fair markedsadgang".

- Jeg er meget glad i dag, fordi det med Grønland er muligt at samarbejde under de samme regler. Vi respekterer de samme regler for det frie marked, sagde Antonio Tajani således.

Og hensigtserklæringen er altså kun første skridt i samarbejdet. Det næste bliver en egentlig aftale på områderne geologisk efterforskning, kompetenceopbygning, miljøspørgsmål i forbindelse med mineindustri samt analyser af investeringsbehovet i grønlandskl infrastruktur.

Det betyder altså, at EU vil poste en stor pose penge i grønlandske aktiviteter. Kommissionens forslag lyder på 218 millioner euro i perioden 2014-2020. Beløbet er dog endnu ikke endeligt sikret.

Spørgsmålet er så, hvad vil EU vil have igen for alle millionerne. - Ikke noget konkret - i hvert fald ikke på papiret, lyder det til på Kuupik Kleist.

- Det er ikke en handelsaftale i den forstand. Det er en samarbejdsaftale om at udvikle råstofsektoren i Grønland på en hel masse områder, som EU-kommissionen har en interesse i. Men det er ikke en handel om så og så mange kilo af det og det råstof, det er rigtigt, siger Kuupik Kleist og fortsætter.

- EU-kommissionen kan jo ikke søge om licenser, men ved dens involvering i området, er håbet jo for Europa, at de europæiske selskaber, som i dag er meget lidt med i aktiviteterne i Grønland, kommer mere med på vognen og således også sikrer den europæiske industri nogle råstoffer, som de har meget stort brug for, siger Kuupik Kleist.

Og underskrivelsen af erklæringen i dag stiller Grønland stærkere over for hele omverdenen, mener Kuupik Kleist.

- Vi placerer os rigtig godt i forhold til den internationale konkurrence. Snakker vi forholdet til Kina og til EU, så er vores kontakter med EU en styrkelse i forhold til vores eventuelle samarbejde med Kina og omvendt, fordi når vi har flere som bejler, og som konkurrerer om at komme ind i den grønlandske mineralsektor, er det klart en styrkelse af Grønlands position, siger Kuupik Kleist.

Kuupik Kleist forventer at den egentlige samarbejdsaftale ligger klar om et halvt til et helt års tid.