Et minuts stilhed for eksperimentbørnene i Nuuk på tirsdag

Der vil være et minuts stilhed for de 16 afdøde eksperimentbørn på tirsdag i Katuaq.
Skrevet af Christine Hyldal
11. marts 2022 15:37

Der var tårer, og der var kram, da Kristine Haraldsen, Stine Heinesen, Eva Illum, Emil Jensen, Gabriel Schmidt og Helene Thiesen som de sidste seks sidste nulevende eksperimentbørn i onsdags fik en længe ventet undskyldning af statsminister Mette Frederiksen. 

Eksperimentbørnene 

De 22 eksperimentbørn blev sendt til Danmark fra Grønland i 1951.

De havde hovedrollen i et opdragelsesforsøg, hvor målet var at gøre børnene mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland som rollemodeller.

Men da de kom hjem til Grønland, havde de glemt deres sprog og måtte ikke længere bo hos deres familier. I stedet blev de placeret på et børnehjem i Nuuk. 

6 af de 22 lever i dag. De er omkring 80 år. 

På tirsdag venter der endnu et undskyldningsarrangement i Nuuk. Det sker samtidig med, at Mette Frederiksen kommer til Grønland for at besøge Nuuk og Ilulissat fra mandag til torsdag i næste uge.

Undskyldnignen kommer til at foregå i kulturhuset Katuaq klokken 12. Her vil statsministeren endnu en gang holde tale, og det samme vil Múte B. Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut. 

Der vil være et minuts stilhed for de 16 af eksperimentbørnene, der er døde. Kun seks af de 22 lever stadigvæk. De er omkring 80 år.

Du vil kunne se arrangementet live her på knr.gl.

Skriftlig undskyldning i december 2020

Undskyldningsceremonien i onsdags foregik på Nationalmuseet i København, og her sagde Mette Frederiksen:

- Alle børn har brug for tryghed og stabilitet. Og det var de to ting, man tog fra jer. 

- Intentionerne dengang har givetvis været gode, men det kom med en pris, og konsekvenserne har været umenneskelige.

LÆS OGSÅ Tidligere eksperimentbarn: Grønland bør også sige undskyld

Det var første gang, hun gav en mundtlig undskyldning. I december 2020 sendte hun en skriftlig undskyldning til de seks, men den satte hun i onsdags to streger under ved at sige den højt og direkte til dem. 

Seks af børnene endte dengang med at blive bortadopteret til familier i Danmark og vendte ikke tilbage til Grønland.

Undskyld for det, der ikke blev gjort

Mange af de resterende, der kom hjem, blev ikke sendt tilbage til deres familier. De blev derimod placeret på et børnehjem, hvor de skulle tale dansk. Mange mistede forbindelsen til deres familie og det grønlandske sprog.

- Undskyld for det, der blev gjort. Men ved I hvad? Et næsten endnu større undskyld for det, der ikke blev gjort for jer og taget fra jer, sagde Mette Frederiksen. 

LÆS OGSÅ Eksperimentbarn om undskyldning: En rejse på 70 år er snart slut

Opdragelsesforsøget blev til i et samarbejde mellem den danske stat, Red Barnet, Dansk Røde Kors og det daværende landsråd i Grønland. 

- Vi i Grønland har også et medansvar for, at vi ikke tidligere har kunnet få den danske regering til at undskylde.

- Tak til statsministeren. Du har taget et stort ansvar for et mørkt kapitel, som ingen kan være stolte af, siger Múte Bourup Egede.

Du kan se hele Múte B. Egedes tale i toppen af artiklen.