Eksperimentbarn om undskyldning: En rejse på 70 år er snart slut

Eva Illum stod med tårer i øjnene og sagde tak for undskyldningen fra statsminister Mette Frederiksen.
- Vores forældre sagde ja til rejsen, men var næppe beviste om, hvad de var, de sagde ja til, siger Eva Illum. Foto © : Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
09. marts 2022 13:01

- Jeg vil gerne på vores seks vegne, de såkaldte eksperimentbørn, takke dig Mette for dette arrangement, som vi alle har glædet os til.

Sådan starter Eva Illum i en tale på Nationalmuseet i København. Den danske statsminister har nemlig inviteret de seks nulevende såkaldte eksperimentbørn.

Eksperimentbørnene 

De 22 eksperimentbørn blev sendt til Danmark fra Grønland i 1951.

De havde hovedrollen i et opdragelsesforsøg, hvor målet var at gøre børnene mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland som rollemodeller.

Men da de kom hjem til Grønland, havde de glemt deres sprog og måtte ikke længere bo hos deres familier. I stedet blev de placeret på et børnehjem i Nuuk. 

6 af de 22 lever i dag. De er omkring 80 år. 

Hun var en af dem, der i 1951 blev sendt til Danmark og skulle være en rollemodel i et kulturelt eksperiment. Hun og 21 andre børn skulle lære at blive danske, og når de rejste tilbage, skulle de være en ny dansktalende elite i Grønland. 

Men eksperimentet fejlede: Mange af de 22 børn fra dengang har levet med traumer, misbrug og enkelte har forsøgt selvmord.

LÆS OGSÅ Statsminister undskylder til eksperimentbørn: Konsekvenserne har været umenneskelige

I dag – 70 år senere - lever kun seks af børnene.  

Kort før Eva Illums tale, havde Mette Frederiksen netop sagt undskyld til eksperimentbørnene. De seks nulevende eksperimentbørn har fået undskyldningen på skrift før, men nu kom den ansigt til ansigt.

Og det var en rørt Eva Illum, der stod og holdt tale på vegne af de seks nulevende børn.

- En rejse er snart slut, en rejse som har varet 70 år.

- Vores forældre sagde ja til rejsen, men var næppe beviste om, hvad de var, de sagde ja til, siger Eva Illum.

Hun fortalte om deres rejse hjem tilbage til Grønland, hvor de havde glemt deres sprog og ikke måtte bo hos deres familier. I stedet blev de placeret på et børne hjem i Nuuk.  

- Ved hjemkomsten til Danmark kunne flere ikke tale med deres forældre. Og på børnehjemmet var det os forbudt at tale grønlandsk.

- Mange tårer blev grædt.

Fortrængte oplevelser

Efter opholdet i børnehjemmet i Nuuk, fortæller Eva Illum, at eksperimentbørnene var flove over, at fortælle om deres oplevelser. 

- Projektet med os skulle vise sig at blive mere eller mindre glemt. Efter børnehjemsopholdet blev vi spredt, for nogle gik det ikke så godt senere i livet, på grund af misbrug og sygdom.

- For andre, og det var forholdsvis få, fik sig en uddannelse, en familie og et godt livsforløb. Det gælder blandt andet os som er her i dag.  

- Livet igennem var det kendetegnende, at ingen af os fortalte ret meget om vores liv til andre. Måske var vi flove, måske fortrængte vi det.

 

Foto © : Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

 

Eva Illum takkede til slut statsministeren for at tage ansvaret for, at sige undskyld til eksperimentbørnene. Hun takkede også Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, og til sidst, en tak til eksperimentbørnenes advokat, der arbejdede for at de seks nulevende børn, fik erstatning på 250.000 kroner fra staten.  

I 2020 blev der også udgivet en historisk udredning om forløbet, som danske og grønlandske forskere havde undersøgt. Og det var Eva Illum taknemlig for. 

- Det var dig, Mette... Nu bliver jeg lidt rørt... Der tog ansvaret for os, der blev sendt til Danmark.

- Udredningen har besvaret mange af vores spørgsmål om, hvad der egentlig skete dengang.

- En stor tak for navnlig Aaja Chemnitz Larsen, som gav os kontakten til Børns Vilkår. Og en tak til advokat Mads Prammimg for at hjælpe med erstatning