Eskimologi og nordiske sprog er fredet fra besparelser

Alle fag bliver holdt fri for besparelser på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet. I stedet får de studerende færre valgfag.
Københavns Universitet. Foto © : Google Streetview
16. september 2016 09:38

Det er meldingen efter et stormøde på Humanistisk Fakultet torsdag eftermiddag. Her meddelte ledelsen, at fakultetet ikke nedlægger fag eller går ned i antal undervisningstimer på bachelor- og kandidatniveau. 

Dermed er fag som Eskimologi og Arktiske Studier på Institut for Tværkulturelle og Regionale studier fredet. Det samme gælder fagene Færøsk og Moderne Islandsk på Nordisk Forskningsinstitut.

 LÆS OGSÅ Universitet: Små studier er for dyre

- Det er muligt, men med færre penge, at fastholde den nuværende aktivitet på fakultetet, siger dekan for Det Humanistiske Fakultet, Ulf Hedetoft, til KNR.

I stedet skal fakultetet spare 60 mio. kroner på administration, afskedigelser af ansatte, billigere indkøb og på biblioteksudgifter samt ved at tilbyde færre valgfag til de studerende.

Derudover bliver Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab lagt sammen med Nordisk Forskningsinstitut, som efter sammenlægningen får et budget, der er 12 mio. kroner mindre om året, end de to fakulteter tilsammen har i dag, oplyser Ulf Hedetoft.


Færøsk er - formentlig - fredet

Udsigten til, at mindre fag som bl. a. Eskimologi og Arktiske Studier såvel som Færøsk ville blive ramt af besparelserne, har vakt kritik fra politikere i både Grønland og Færøerne.

LÆS OGSÅ Uddannelsesminister vil bevare eskimologi

Men selv om der i dag kun er ansat én medarbejder til at undervise i faget Færøsk, regner Anne Mette Hansen, viceinstitutleder på Nordisk Forskningsinstitut, absolut med, at medarbejderen beholder stillingen, også efter fusionen af institutterne.

Det vil ellers betyde, at Færøsk formentlig ville blive nedlagt som fag - stik imod udmeldingen fra ledelsen.

- Jeg kan ikke forstille mig, at der er nogen, der går rundt og tænker, at de kan godt undvære færøsk, siger Anne Mette Hansen til KNR.

- Færøsk er en del af den forskningstradition, der altid har været på Københavns Universitet. Og så det er selvfølgelig også fordi, vi har Rigsfællesskabet. Færøerne er jo en del af Danmark, kan man sige, så det vil jo være underligt, hvis ikke der var undervisning i færøsk, siger hun.

LÆS OGSÅ Islandske håndskrifter i fare

Hvorvidt der bliver et mindre udbud af de nordiske fag som valgfag, er uvist. Det ligger først fast, når Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og Nordisk Forskningsinstitut er blevet lagt sammen inden for det kommende år.

I alt skal Københavns Universitet spare mere end 600 mio. kroner frem mod 2019 som følge af finansloven for 2016.