uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) blander sig nu i debatten om Eskimologi-studiets fremtid.Foto: Kim Vadskær

Uddannelsesminister vil bevare Eskimologi

Den danske uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) kritiserer nu, at Københavns Universitet overvejer at lukke en række små studier, heriblandt Eskimologi og Arktiske Studier.

Det skriver han i en kronik i Jyllands-posten sammen med uddannelsesordfører fra regeringens støttepartier. 

De små humanistiske fag er vigtige nøgler til vores forståelse af andre samfund og kulturer, såvel som vores eget samfund. Derfor er det afgørende, at vi holder hånden under en række små fag, skriver politikerne i kronikken.

Københavns Universitet (KU) har meddelt, at den stopper for optag af studerende på bl.a. studiet Eskimologi og Arktiske Studier fra sommer i år. Det sker, fordi universitetet skal spare 300 mio. kroner i år som følger af regeringens finanslov.

Læs også: Universitet: Små studier er for dyre

Men de selv samme partier, der har støttet finansloven, mener ikke, at pengene må findes ved helt at lukke de små, humanistiske fag. For universitetet modtager 1,25 mio. kroner ekstra om året til netop de små fag, påpeger politikerne.

I stedet mener de borgerlige politikere, det er bedre, hvis KU vælger at omlægge et fag som Eskimologi, uden helt at nedlægge det.

Læs også: Partii Naleraq: Eskimologi hører til her 

- Der er ingen tvivl om, at et fag som eksempelvis eskimologi er et vigtigt fag for vores forståelse af rigsfællesskabet og det arktiske område.

- Men når det er sagt, så er vi nødt til at overveje, hvor mange vi skal uddanne i små fag som f. eks. Eskimologi, og om vi har brug for en særlig uddannelse i faget, eller om vi eksempelvis blot skal bevare det forskningsmæssige miljø omkring faget, så vi kan trække på det som vidensressource, eller om faget kunne være en valgfagspakke eller en linje i en anden uddannelse.

Både grønlandske politikere i Inatsisartut og Folketinget samt GE har kritiseret udsigten til en eventuel lukning af Eskimologi-studiet.

Bag kronikken står, foruden ministeren, uddannelses- og forskningsordførere fra Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt