Eskimo Pels´ lukning hårdt slag for Narsaq

Skrevet af Karsten Sommer
13. oktober 2005 12:55

Narsaq´s stolthed udadtil, Eskimo Pels, har lukket og slukket. I går meddelte bestyrelsen, at Eskimo Pels er gået konkurs. Byens borgere forstår ikke hvordan det kunne gå til?

Hvorfor det er gået så galt, vil den afgåede direktør Shella Kolding og medarbejderrepræsentanten ikke udtale sig om. Men en mangeårig medarbejder, Magdalene Mikaelsen, siger, at medarbejderne blev meddelt virksomhedens konkurs for to dage siden.

-Jeg var grædefærdig, da vi fik beskeden, vi bliver jo arbejdsløse. Det betyder også at kommunen mister skatteindtægter, siger hun.

Eskimo Pels er også byens ansigt udadtil når der er turister i byen. Turischef Ib Lauritsen siger:

- Eskimo Pels har været en fast del af vores byrundture, og det samarbejde vi har haft omkring fremvisning af sælskindsprodukterne og produktionen af dem, har været yderst velfungerende.

- Vi er startet nede ved havnen, hvor vi har fortalt om fangernes arbejde og liv. Dernæst til Brædtet for at vise hvor kødet bliver af, og endelig til Eskimo Pels, for at vise hvad man bruger skindet til. Det koncept må vi nu lave om, siger turistchefen.

En af Narsaqs borgere, Vivi Egede, kan ikke forstå at virksomheden lukker.

- Jeg blev meget overrasket over at høre at Eskimo Pels var lukket. Det er ikke mange år siden, at vi hørte hvor strålende det gik, og at de næsten ikke kunne følge med i produktionen. Så man spørger sig selv hvad der dog er gået galt siden da?

- Jeg føler med personalet, og det er jo også alvorligt for kommunens skatteindtægter, siger Vivi Egede.

Hvis Voksen-skolen i Narsaq ikke finder andre praktiksteder for de tre buntmagerelever, der har praktikplads i Eskimo Pels, må de også stoppe deres uddannelse, siger Vivi Egede, som til daglig arbejder i Voksen-skolen.