Esani erkender: Kan ikke nå at rulle det nye pantsystem ud i hele landet

Naalakkersuisut har været tavse, lige siden Brugseni og Pisiffik i en fælles pressemeddelelse udbasunerede, at detailhandlen er på bar bund, hvad angår det nye pantsystem, som skal være klar nytårsdag. Selv Esani A/S mangler en afklaring.
Frank Rasmussen, direktør i Esani A/S, slår fast, at det nye pantsystem ikke når at blive rullet ud i hele landet inden 1. januar. Foto © : KNR, Johannes Olsen
30. august 2023 13:18

Esani A/S står og tripper i disse dage. 

Affaldsselskabet har i en rum tid haft til opgave at udvikle et helt nyt pantsystem, som skal dække hele landet og være åben over for alle former for øl og sodavand, så der ikke er nogen begrænsninger.  

Systemet skal være klar 1. januar 2024. Ikke desto mindre står processen i stampe.

Det oplyser direktøren i Esani, Frank Rasmussen, over for KNR:

- Vi har nogle forslag klar og mangler egentligt noget afklaring fra selvstyret. 

Det drejer sig specielt om, hvordan man sikrer sig, at panten også bliver indbetalt, forklarer han.

Presset på tid

Direktøren forventer, at Esani A/S får en afklaring i løbet af en uge eller to. 

- Hvis det falder ud, som vi tænker, så er vi mere eller mindre klar til at rulle systemet ud. Så er øvelsen at få det implementeret til 1. januar i bredest mulig omfang.

Frank Rasmussen erkender, at Esani A/S er presset på tid. 

- Det er der slet ingen tvivl om, understreger han. 

Når ikke at komme helt på plads

Til spørgsmålet om, hvorvidt det er realistisk at rulle et nyt system ud inden nytårsdag, svarer direktøren:

- Vi når ikke hele Grønland inden 1. januar.

Han tilføjer, at hvis Esani A/S får en afklaring nu og her, kan systemet nå at blive rullet ud i en god del af landet. 

- Resten af Grønland vil kunne komme med inden for det første halve år af 2024.

Om det kommer til at flyde med flasker i naturen de steder, hvor det nye pantsystem ikke når at blive udrullet, må tiden vise.

Uvished i detailhandlen

Naalakkersuisut har været tavse, lige siden Brugseni og Pisiffik i mandags i en fælles pressemeddelelse udbasunerede, at de er på bar bund, hvad angår det nye pantsystem, som skal være klar nytårsdag. Detailhandlen savner svar på mange og helt centrale spørgsmål. 

Hvilken pant skal leverandører påføre, inden de sender øl og kulsyreholdige læskedrikke her til landet? Hvem skal opkræve panten? Hvor skal butikkerne sende emballagen hen? Hvordan bliver panten videreafregnet? Hvordan skal butikkerne tilpasse flaskeautomater til en masse ny emballage? 

Det er blot nogle af mange ubesvarede spørgmål, som KNR har givet den ansvarlige naalakkersuisoq Kalistat Lund (IA) mulighed for at svare på. Han er dog ikke vendt tilbage på interviewforespørgslen fra KNR. I mellemtiden langer oppositionen ud efter naalakkersuisuts arbejde med det nye pantsystem.