Da Nuugaatsiaq og Illorsuit blev ramt af tsunamien, fik beboerne erstatningsboliger af Naalakkersuisut i Avannaata Kommunia. Foto: Malik Brøns / KNR

Erstatningsboliger og tabte redskaber fyldte borgermøder i Uummannaq

Beboere i Nuugaatsiaq og Illorsuit fik efter tsunamien i 2017 erstatningsboliger i Uummannaq af Naalakkersuisut. Men boligerne er forfærdelige, mener de tidligere bygdebeboere.

På baggrund af en ny tsunamirisiko i Karrat Fjorden har en delegation fra Naalakkersuisut i denne uge afholdt en række borgermøder i Uummannaq-området.

I dag nåede delegationen til Uummannaq for at holde tre møder.

Det første borgermøde startede klokken 13. Det var et borgermøde for de tidligere beboere i Illorsuit, som bor i Uummannaq i dag. Derefter var der et andet borgermøde for de tidligere beboere i Nuugaatsiaq klokken 16.

LÆS OGSÅ Statsgeolog om Karrat Fjorden: Det kan blive meget værre end 2017

Delegationen bestod blandt andet af naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA) og geolog fra Selvstyret, Jonas Petersen. De fortalte deltagerne om de seneste undersøgelser.

Deltagerne fik efter præsentationen af den nye tsunamirisiko mulighed til at stille spørgsmål.

Erstatningsbolig og tabte redskaber

54-årige Aligot Ottosen fra Illorsuit stillede et spørgsmål om erstatning for hans fangst- og fiskeriredskaber. Han mistede nemlig hundeslæde og langlinjer, da tsunamien ramte bygden i 2017.

Redskaberne var ellers forsikret gennem et forsikringsselskab, fortæller han. Men forsikringsselskabet har nægtet at betale erstatning.

Billede: Aligot Ottosen.

- Efter tsunamien blev vi fortalt, at vi ville kunne få erstatning for vores tabte redskaber. Men vi fik afslag på vores ansøgning, fordi de mener, at man ikke kan få erstatning i forbindelse med en tsunami, siger Aligot Ottosen.

Da bygden blev ramt af tsunamien blev beboerne evakueret. De fik efterfølgende erstatningsboliger af Naalakkersuisut i Avannaata Kommunia, hvor de bor i dag.

Daværende naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Simon Simonsen (S), forklarede i 2018, at alle skulle blive behandlet lige, og at så mange som muligt ville blive tilgodeset i forhold til at få et tag over hovedet.

LÆS OGSÅ Evakuerede får papir på nye boliger

Men ifølge bemærkningerne fra deltagerne til borgermødet, føler de ikke, at alle bliver behandlet lige.

Nogen har fået en god bolig, mens andre har fået boliger, som enten er for dyre eller er ramt af skimmelsvamp.

Beboerne forklarer, at de har klaget over forholdene af deres erstatningsboliger til Naalakkersuisut og Avannaata Kommunia. Men de har ikke fået et svar endnu.

Bemærkninger bliver skrevet ned

Kommunaldirektør i Avannaata kommunia var til stede i dag i stedet for den kommende borgmester Sakio Fleischer fra Siumut. Politikeren kunne ikke deltage på grund af den seneste ballade i kommunen, hvor Siumut har afbrudt samarbejdet med Naleraq.

Kommunaldirektøren Nick Nielsen lovede, at han ville skrive alle bemærkninger ned, og at kommunen vil begynde med at undersøge forholdene i løbet af året.

Den nye naalakkersuisoq for landbrug, selvforsyning, energi og miljø, Kalistat Lund, erkendte at han blev overrasket over, hvor mange problemer borgerne kæmpede med.

Han sagde også, at han vil videregive bemærningerne til kollegaerne i Naalakkersuisut og lovede, at han ville arbejde for at forbedre forholdene. Det er på trods af at bolig, sociale og kommunale forhold ikke er hans ansvarsområde.

Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), deltog ikke borgermødet i Uummannaq. Han rejste tilbage til Nuuk torsdag morgen. Der er andre presserende sager, siger han.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt