GE: Erik Jensen modsiger sig selv

Arbejdsgiverforeningen Grønlands Erhverv opfordrer til et kompromis om en ny fiskerilov, og foreningen opfordrer Inatsisartut til at afvise fiskerilovsforslaget, hvis det bliver fremsat på efterårssamlingen.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Thomas Munk Veirum
05. september 2018 16:00

Tirsdag meddelte Naalakkersuisoq for fiskeri, Erik Jensen, at han holdt møder med fiskerierhvervets interessenter i forbindelse med forberedelserne af en ny fiskerilov.

Erik Jensen slog samtidig fast, at Naalakkersusiut holder fast i det forslag til en ny lov for fiskeriet, som blev fremlagt på efterårssamlingen 2017, og det ærgrer Grønlands Erhverv, der mødtes med Erik Jensen mandag:

- At man i Departementets pressemeddelelse på én gang taler om at være lydhør over indvendinger mod loven, men alligevel genfremsætter lovforslaget uændret, er selvmodsigende. Mødet med GE var et orienteringsmøde og ikke en konkret invitation til en dialog frem mod et nationalt kompromis, skriver Grønlands Erhvervs direktør, Brian Buus Pedersen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Arbejdet med en ny fiskerilov genoptages

Kontroversielt forslag

Fiskerilovsforslaget skabte stor debat henover efteråret, og det var også et varmt emne i forårets valgkamp. Forslaget er blandt andet kontroversielt, fordi nogle af de store rederier har truet Selvstyret med et erstatningskrav i milliardklassen, hvis loven bliver vedtaget.

Uenigheden drejer som om en foreslået ændring i reglerne om tilbagetrækning af rejekvoter.

Naalakkersuisuts egne beregninger har desuden vist, at loven kan resultere i et fald i landskassens indtægter og i Grønlands BNP.

GE opfordrer til, at der gennemføres en ny proces, hvor fiskeriet parter inddrages:

- Vi opfordrer Inatsisartut til at afvise en behandling af Naalakkersuisuts lovforslag, før det nødvendige forarbejde er gennemført, skriver Brian Buus Pedersen.