Erik Jensen forventer ikke et valg

Siumuts nye formand forventer ikke, at der bliver udskrevet et valg, siger han til KNR.
- Jeg må indrømme, at jeg ikke regner med, det bliver nødvendigt at udskrive valg. Vi må forvente, at der bliver fundet en god og fornuftig løsning, siger Erik Jensen. Foto © : KNR / Malik Brøns
01. december 2020 11:53

Det er en uholdbar situation, at Erik Jensen er formand for Siumut, mens Kim Kielsen er formand for Naalakkersuisut.

Sådan lød vurderingen fra samfundsforsker ved Ilisimatusarfik Rasmus Leander Nielsen i går, hvor det var dagen efter formandsskiftet i Siumut, der væltede Kim Kielsen.  

LÆS OGSÅ Erik Jensen er ny formand for Siumut

For der er nu tre mulige scenarier: Kim Kielsen kan vælge at trække sig som formand for naalakkersuisut og stille og roligt overgive posten til Erik Jensen. I så fald skal Erik Jensen sørge for at have opbakning fra støttepartierne.

Han kan også vælge at blive siddende som formand for naalakkersuisut. Og så kan han vælge at udskrive et valg.

Møde med Kielsen

Det er dog ikke noget, Erik Jensen forventer, bliver nødvendigt: 

- Jeg må indrømme, at jeg ikke regner med, det bliver nødvendigt at udskrive valg. Vi må forvente, at der bliver fundet en god og fornuftig løsning, sagde han til Qanorooq mandag aften.

Han ønskede dog ikke vær mere konkret i forhold til, hvad "en god og fornuftig løsning" er. 

Det er nu op til Siumuts nyvalgte hovedbestyrelse at bestemme, hvad der skal ske. Faktisk er det bestyrelsens første og vigtigste opgave at tage stilling til, hvad der skal ske med Kim Kielsens fremtid som formand for Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Ekspert: Derfor tabte Kim Kielsen til Erik Jensen

Den nye bestyrelse har dog ikke taget en beslutning endnu, fordi den først vil holde et møde med den detroniserede formand. Og ingen af bestyrelsesmedlemmerne har kunnet sige til KNR, hvilken dag, det møde skal holdes. 

Siumuts folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam, er en af de nye medlemmer i bestyrelsen. Ifølge hende vil bestyrelsen forsøge at finde en dato for mødet hurtigst muligt.

Lytter til hovedbestyrelsen

Både Erik Jensen og Kim Kielsen har sagt, at de vil lytte til den nye hovedbestyrelse i Siumut, da det er den, der fører retningen for partiet.

Og til Qanorooq oplyser Erik Jensen, at han har besluttet at forlænge sit ophold i Nuuk. Egentlig ville han være rejst hjem til Sisimiut i dag, men "nogle vigtige møder i hovedbestyrelsen" betyder, at han bliver længere.

LÆS OGSÅ Kielsens Naalakkersuisut-fremtid hænger i det uvisse

- Jeg kan ikke udtale mig mere om det lige nu, fordi vi først skal tale sammen om det i hovedbestyrelsen. Vi skal nok melde noget ud, når der kommer noget nyt, siger Erik Jensen.

Den nye formand for Siumut understreger dog, at der ikke er nogle problemer mellem ham og den tidligere formand.

- Jeg har selvfølgelig ingen problemer med Kim, og det samme gælder vores medlemmer af Inatsisatut, borgmestrene, lokalafdelingerne og de andre partier. Men lad os se de nærmeste dage, hvordan de forskellige drøftelser udvikler sig, siger Erik Jensen.