Ekspert: Derfor tabte Kim Kielsen til Erik Jensen

For mange møgsager og for lidt fokus på kysten skubbede Kim Kielsen af partiformandsposten, vurderer lektor ved Ilisimatusarfik. Han vurderer ikke, at Kielsen bliver siddende som formand for naalakkersuisut.
Med 39 stemmer mod 32 sikrede Erik Jensen sig flertallet af stemmerne ved Siumuts formandsvalg. Foto © : KNR / Malik Brøns

Dårlige sager på både de indre og ydre linjer endte med at koste Kim Kielsen posten som formand for Siumut.

Det vurderer Rasmus Leander Nielsen, der er adjunkt ved Institut for Samfund, Økonomi og Journalistik ved Ilisimatusarfik.

Siumut i spidsen næsten siden 1979

Næsten konstant siden Grønland fik hjemmestyre i 1979 har Siumut stået i spidsen for landet. 

Jonathan Motzfeldt var den første formand for Hjemmestyret, og Siumut blev siddende for bordenden helt frem til 2009.

Da blev IA’s og Kuupik Kleist formand for Naalakkersuisut. 
Det varede dog kun til 2013, da Siumut atter vandt posten tilbage. 

Aleqa Hammond blev formand frem til 2014, hvor Kim Kielsen overtog. 

Kim Kielsen er stadig formand for Naalakkersuisut, selv om han tabte formandsposten i Siumut i går. 

Én gang tidligere - i løbet af alle de år, hvor Siumut har været i naalakkersuisut - har partiformanden ikke været formand for naalakkersuisut.

Fra 1988 til 1991 var Lars-Emil Johansen formand for Siumut, og Jonathan Motzfeldt var formand for hjemmestyret dengang
 

Med 39 stemmer mod 32 sikrede Erik Jensen sig flertallet af stemmerne ved Siumuts formandsvalg i går søndag i forbindelse med partiets landsmøde.

Havde du spurgt Rasmus Leander Nielsen for en måned siden, om valget ville falde sådan ud, havde han rystet på hovedet.

- Jeg havde faktisk troet, at Kim Kielsen ville klare den, som han plejer. Han er jo sådan lidt en korkprop, der selv om han er under store problemer, altid kommer op til overfladen igen, lyder det fra adjunkten.

Dagene op til formandsvalget hørte han dog fra folk med indsigt i Siumut, at der var en stor sandsynlighed for, at Erik Jensen ville løbe med sejren.

Og de dårlige sager har da også hobet sig op for den nu afgående leder af partiet, forklarer Rasmus Leander Nielsen.

- Der har været stenbidersagen, og at han brugte for mange penge på sin bil. Der har været en masse møgsager. Derudover har partiet stået i en svær parlamentarisk situation siden valget. Først med en mindretalsregering, der sled godt og grundigt på dem.

Kaffe på kysten

Samtidig har partiet kæmpet med interne stridigheder og utilfredshed i baglandet.

- Siumut fungerer ved, at man har styr på kysten og alle de her forskellige lokalafdelinger, der er der. I nogle af talerne i går lød det som om, at Kim Kielsen knapt nok har taget en kop kaffe med nogle af borgmestrene oppe nordpå, siger Rasmus Leander.

- Det er ekstra vigtigt at have styr på sit bagland for et regeringsbærende parti som Siumut. Det har nok været vanskeligere, end man måske lige har gået og troet.

Foto © : KNR / Malik Brøns

Erik Jensen gik da også til formandsvalget med et løfte om at samle partiet.

- Erik Jensen har gjort rigtig meget ud af at sige i sin valgkamp, at han vil være den, der er den samlende faktor. Han vil gerne være det modsatte af Kim Kielsen. Han har kritiseret Kim for ikke at være særlig kommunikerende, for ikke at være lyttende.

- Erik Jensen mener, at han kan byde ind med sin fortid i mindre organisationer, hvorfra han er i stand til at samle og få en fælles front i Siumut igen efter nogle ret barske år.

Hvad vil Jensen?

Hvad Erik Jensen ellers har af visioner, står dog endnu ikke helt klart, mener Rasmus Leander Nielsen.

- Valgkampen har ikke været særlig markant på, hvad de tre kandidater vil. Den har kørt lidt bag lukkede døre.

Hvad bliver hans vigtigste opgave som ny leder?

- For det første bliver det at skabe legitimitet i hele partiet i og med, det har været så splittet. Og så ved vi jo ikke, hvornår han står til at overtage formandsposten for Naalakkersuisut. Der har været spekulationer om, hvorvidt Kim Kielsen i teorien kan sidde i halvandet år frem til et nyt valg. Den tror jeg simpelthen ikke på. Spørgsmålet er, om vi får et valg, eller om Kim Kielsen giver posten fra sig inden den ekstra vintersamling til februar.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen tabte valget: Det er en lettelse

Hvorfor mener du ikke, at Kielsen kan blive siddende som formand for Naalakkersuisut?

- Hvis du gerne vil have noget igennem i Siumut - hvem går du så til? Alle de store forhandlinger skal ske gennem Erik Jensen. Omvendt vil der være nogle ting, som Kim Kielsen ikke er interesseret i at ændre på, blandt andet på fiskeriområdet, men især på infrastruktur-området, siger Rasmus Leander Nielsen.

Han understreger, at det i teorien godt kan lade sig gøre, at Kim Kielsen fortsætter som formand som Naalakkersuisut, men:

- I sin tid gik Erik Jensen af som naalakkersuisoq, fordi han var uenig i måden, som ledelsen blev kørt på. Så det vil være meget svært at finde en kompromis-model, hvor der vil være plads til dem begge to. Det tror jeg simpelthen ikke på.